szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Gazprom elnökét, Viktor Zubkovot.

Magyarország gázellátásában a Gazprom főszerepet játszik, és ez a régióban várható infrastruktúrafejlesztések következtében a jövőben is minden bizonnyal így lesz – idézte a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye a tárcavezetőt.

Magyarország hosszú távú, biztonságos gázellátása érdekében alapvető érdekünk egy hosszú távú, kiszámítható és megbízható együttműködés a Gazprommal, ezért a Gazprom vezetőjével együtt készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat egy újabb, hosszú távú gázszállítási megállapodásról – tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter közölte azt is, hogy kifejezetten pozitív perspektívái vannak emellett egy Magyarország és a Gazprom közötti együttműködésnek, ami a földgáz közlekedési célú felhasználását érintené. A klímacélok teljesítéséhez fontos, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátási mértéke csökkenjen, ebben pedig a földgáz használata fontos szerepet játszhat.

A Gazprom és a magyar kormány közötti együttműködés ezért komoly előrelépést jelenthet – jegyezte meg Szijjártó.

A miniszter áprilisban is találkozott már Zubkovval, akkor abban állapodtak meg, hogy a bizonytalan ukrán helyzet miatt az orosz nagyvállalat a jövő évben szükségessé váló földgázmennyiség egy részét már idén leszállítja Magyarországra.

A 444.hu emlékeztetett: a Gazprom utoljára 1995-ben kötött hosszú távú szerződést Magyarországon, akkor a Mol volt a vásárló, és a megállapodás húsz évre szólt. Akkoriban csak az ukrán határ felől lehetett gázt importálni Magyarországra, az azóta lezajlott fejlesztések azonban Ausztria és Szlovákia felől is lehetővé teszik a gázimportot, és nem csak Oroszország felől. Ennek is köszönhető, hogy 2015 óta nem kellett hosszú távra szerződni a Gazprommal, hanem annak magyar partnere, az állami Magyar Földgázkereskedő Zrt. évenként szerződött vele újra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó