szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenleg is érvényben lévő megállapodás szerint jövőre nyolc százalékkal emelkedne a minimálbér, ám a szakszervezetek tíz százalékos emelést szeretnének.

Újabb egyeztetések lesznek a munkavállalói és a munkaadói oldal, valamint a kormány között a jövő évi minimálbérekről – írta a Magyar Nemzet. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának soron következő, szerdai ülésén a kabinet ismerteti az idei adatokat, valamint a 2020-as főbb makrogazdasági mutatókról szóló előrejelzését.

A lap szerint az adatok érdemben előremozdíthatják az egyeztetéseket, mivel a munkaadói oldal egyelőre nem tett javaslatot a jövő évi kötelező legkisebb keresetek emelésének mértékére.

A jelenleg is érvényben lévő bérmegállapodás szerint jövőre nyolc százalékkal emelkedne a minimálbér, bruttó 161 ezer forintra, míg a garantált bérminimum – szintén nyolc százalékos emeléssel – 210,6 ezer forintra.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy ha a 2019-re előre jelzett makrogazdasági mutatóktól eltérnek a végleges számok, újratárgyalható a 2020-ra tervezett emelés.

A szakszervezeti oldal viszont egységesen tíz százalékot meghaladó mértékben szeretné elérni a minimálbér és a garantált bérminimum emelését. A megállapodást aláíró két országos konföderáció, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek azzal érvel, hogy a munkavállalóknak kedvező irányba térnek el az előrejelzettől a gazdasági mutatók: a vártnál nagyobb mértékben nő a gazdaság, magasabb az infláció, illetve a termelékenységi mutató is javult.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kormány számára elfogadható lenne a 10 százalékos emelés is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben