szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke a személye elleni igazságtalan támadásnak érzi az ARD dokumentumfilmjében elhangzottakat.

Nagyon elkeserít. Ez igazságtalan támadás ellenem.

Mondta Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke a Blikknek a német közszolgálati tévécsatorna, az ARD oknyomozó riportjában elhangzott vádakra reagálva.

A Titkos dopping – az emelők ura című riportfilmben a magyar sportvezetőt egyebek mellett sikkasztással, korrupcióval, okirat-hamisítással és a doppingolás elfedésével vádolták a megszólalók. A műsorban az is elhangzott, hogy a készítők próbálták ugyan felvenni vele a kapcsolatot, de nem sikerült. Erről Aján most azt mondta a Blikknek: sem az adás levetítése előtt, sem azután nem beszélt az újságírókkal.

Az elnök azt is közölte, nem lepte meg, hogy a német szövetséget vezető Christian Baumgartner és az európai szervezetet irányító olasz Antonio Urso megszólalt a filmben, "a nevét adja ehhez a lejáratókampányhoz". Szerinte megkeseredett emberek támadják, akik egy tíz éve hivatalosan lezárt ügyet próbálnak felmelegíteni, és ezzel igyekeznek ártani neki. Arra a kérdésre, hogy miképpen próbálja elsimítani a nemzetközi botrányt, Aján úgy felelt:

elsősorban Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői előtt reagálok majd a felhozott vádakra.

A NOB már hétfőn, egy nappal az ARD-riport levetítése után már fel is szólította erre az IWF-et. A szervezet a műsorban elhangzottakat komolynak és aggasztónak nevezte. Akkor az IWF közleményben reagált, amelyben ugyanazzal védekezett, amivel Aján a Blikknek: a felhozott ügyek egy részét – Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelését – már tisztázták.

Az már az ARD-riport hvg.hu és hvg360 által közölt leiratából derül ki, hogy Aján 2009-ben a titkos számlák után érdeklődő auditoroknak arról beszélt egy titokban rögzített hangfelvételen, hogy "nincs szükség porkavarásra".

Titkos hangfelvétel is készült Aján Tamás alkudozásáról

Nincs szükség porkavarásra - egy titkos hangfelvétel szerint ezt mondta Aján Tamás 2009-ben az auditoroknak, akik a titkos svájci bankszámlák után érdeklődtek. Az ARD nagy port kavart riportjának eddig ismeretlen részeit olvashatják most.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

A WADA vizsgálódik és hallgat a súlyemelők ügyében

Újrateszteltetné az Egyesült Államok Súlyemelő-szövetsége (USAW) a riói olimpián, valamint az utóbbi világbajnokságokon és más nemzetközi versenyeken levett doppingmintákat. A WADA egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálódik.