szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az USA és Irán a háború szélére sodródott, de sem az Európai Unió, sem pedig Oroszország nem érdekelt abban, hogy ellenőrizhetetlen folyamatok induljanak el a Közel-Keleten – hangsúlyozzák azok az orosz szakértők, akiket a Deutsche Welle megkérdezett Merkel kancellár szombati látogatása előtt.

Amikor korábban döntöttek Angel Merkel moszkvai munkalátogatásáról, már akkor is bőven volt megbeszélnivaló Németország és Oroszország között: az Északi áramlat 2, Ukrajna, Líbia stb., de Donald Trump amerikai elnök azzal, hogy kilövette Kászim Szulejmáni tábornokot oly mértékben dramatizálta a helyzetet a Közel-Keleten, hogy Merkel és Vlagyimir Putyin orosz elnök most már kénytelen elsősorban ezzel foglalkozni.

Ami az előzményeket illeti: első körben Moszkva elítélte Szulejmáni tábornok kilövését, míg Berlinben felajánlották, hogy közvetítenek Washington és Teherán között. Közben mind Merkel, mind Putyin újra megállapíthatta: Trump teljesen kiszámíthatatlan. Pontosabban mindent alárendel a választási kampánynak és fütyül a következményekre. Főként, mert azok nem az amerikaiakat érintik elsősorban.

Az amerikai diplomácia célja az Európai Unió gyengítése és ennek az egyik legkézenfekvőbb módja az együttműködés akadályozása Oroszországgal. Jól tudják ezt Berlinben, de Trump ottani nagykövete ezt nyíltan ki is mondja. A moszkvai munkalátogatás célja épp az, hogy Merkel és Putyin megtalálja a módját: miképp játssza ki Trumpot. Mindketten jóval rutinosabbak a diplomáciában, mint az amerikai elnök, de az erőviszonyok nem nekik kedveznek.

Több más kényes téma is van

Washington szankciókkal sújthatja azokat a cégeket, melyek részt vesznek a Németországba vezető Északi áramlat 2 gázvezeték utolsó szakaszának építésében. Ezt mind Berlin, mind Moszkva kikérte magának, mint „nemzetközi egyezményeket sértő” „külföldi beavatkozást”. Megakadályozni így nem tudják ezzel az Északi áramlat második gázvezetékének elkészülését, de késleltetni igen.

Egy másik kényes téma, hogy Németország – sok más nyugati államhoz hasonlóan – szankciókkal sújtja Oroszországot amiatt, mert 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. Putyin szeretne megszabadulni ezektől a szankcióktól, melyek fojtogatják az orosz gazdaságot. Ehhez viszont valamiféle engedményeket kellene tennie Ukrajna ügyében. Nemrég Párizsban létrejött az első személyes találkozó Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Merkel és Macron a helyszínen próbált meg közvetíteni. Minimális eredményt értek el, Putyin presztízsének ugyanis nem tenne jót otthon, ha engedne Ukrajna ügyében.

És akkor van még a török kártya – Merkel mindenképp szeretné elkerülni azt, hogy a bevándorlók új hulláma érkezzen Európába a Közel-Keletről. Márpedig Recep Tayyip Erdogan török elnök ezzel fenyegetőzik. Putyin a héten Isztambulban tárgyalt a török elnökkel abból az alkalomból, hogy felavatták a Török áramlat gázvezetéket. Putyin katonai szövetségese Törökországnak, melynek leszállították azt az Sz 400-as rakétavédelmi rendszert, melyet Irántól megtagadtak. Merkel éppen ezért azt várja Putyintól, hogy gyakoroljon nyomást török barátjára, nehogy az beváltsa fenyegetését az újabb menekülthullámról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Csak ne legyen igazunk: rémisztő jóslataink 2020-ra

Megbukik Trump, fellázadnak a vegánok és a magyar kormány helyét mesterséges intelligencia veszi át – amennyire elképzelhetetlennek tűnnek ma ezek a dolgok, az elmúlt évek fordulatai után simán benne vannak a pakliban. Összeszedtünk hét disztópia-forgatókönyvet, csak be ne következzenek!

HVG hvg360

Ha mélyül az ellentét Iránnal, Európában is megnő a terrorveszély

Az uniós külügyminiszterek tanácskozásával zárul a hektikus brüsszeli válságértekezletek első fordulója, amelyben az EU és a NATO a megfelelő választ kereste a közel-keleti válságra. Míg az unió vezető hatalmai a régen elúszott atomalkuba próbálnak életet lehelni, a NATO rászánta magát a részleges iraki csapatkivonásra. Az európai és a magyar diplomácia lehetőségeit Bartha Dániellel, a CEID euroatlanti elemzőközpont igazgatójával beszéltük át.