szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezt szeretné elhárítani az uniós kereskedelmi biztos Washingtonban, ahol épp most írták alá a kereskedelmi háborúnak véget vető egyezményt az USA és Kína képviselői.

Kína 200 milliárd dollárért bevásárol Amerikában – a többi között ezt tartalmazza az az egyezmény, melyet a Fehér Házban írt alá a világ két legnagyobb hatalma. Donald Trump nagy felhajtást rendezett, így ott volt a 96 éves Henry Kissinger is, aki elvitte Pekingbe Nixon elnököt 1972-ben, és ezzel megnyitotta az együttműködés korszakát.

„Jobb az együttműködés, mint a szembenállás” – ezt a kínai közmondást idézte Liu Ho miniszterelnök-helyettes, aki hazája nevében aláírta az egyezményt a Fehér Házban. Mindkét fél tett engedményeket annak érdekében, hogy véget érjen a kereskedelmi háború, amely nemcsak a két óriásnak, de az egész globális gazdaságnak kárt okozott.

A megállapodásnak hála elkerülheti a világgazdaság a recessziót – örvendezett például a pekingi Global Times, de az újraválasztásáért harcoló Trump sem panaszkodnak, hiszen a 200 milliárd dollárt a következő időszakban fogják elkölteni a kínaiak, azaz egy részét még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

Európa issza meg a levét az amerikai-kínai békülésnek?

Kína után az Európai Uniónak van a legnagyobb kereskedelmi többlete Amerikával: 2019-ben ez 170 milliárd dollár volt, ami csípi az amerikaiak szemét. Phil Hogan uniós biztos ugyanakkor rámutathat arra Washingtonban, hogy az USA beruházásai az EU-ban meghaladják a 3200 milliárd dollárt, illetve hogy az európai export jelentős részét ezek az amerikai cégek produkálják. Mindemellett az Európai Unió a világ legnagyobb importőre, amiből az USA is bőven profitál.

Az uniós biztos washingtoni látogatásán az amerikaiak arra mutatnak rá – joggal – hogy az agrárpiacon az Európai Unió erőteljesen korlátozza az amerikai behozatalt, miközben az európaiak viszonylag szabadon értékesíthetik a francia borokat és sajtokat, a belga söröket stb. Hogan korábban az EU agrár biztosa volt, vagyis egyáltalán nem először hallja ezt a véleményt, de Trump minden elődjénél élesebben veti fel a problémát. "Mit mondok a kaliforniai boros gazdáknak a francia importról?" – teszi fel a kérdést – jó adag demagógiával – Donald Trump.

Ha valaki, akkor Hogan megfelelő partner lehet az amerikaiaknak, hiszen jól ismeri az agrárszektort. Az USA ragaszkodik ahhoz, hogy ezt is belevegyék a kereskedelmi tárgyalásokba, és ezt az EU el is fogadhatja. Ha cserébe Amerika lemond az élelmiszer-ellenőrzés egységes szabályairól, vagyis nem akarja elárasztani génkezelt árukkal Európát. Ez csak egy problémacsomag a sok közül, de talán a legfontosabb, mert az Európai Unióban az agrárkérdés politikailag nagyon is érzékeny. Éppúgy mint az Egyesült Államokban, ahol a farmerek szavazatai létfontosságúak lehetnek Donald Trumpnak. Phil Hogan uniós biztos látogatása nyilván nem oldhatja meg a problémát, de elháríthatja egy nagy amerikai offenzíva veszélyét, amely a legkevésbé sem hiányzik Európának...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabad-e oltani? Oltóversekkel segít a félőseken a Duma Aktuál

Szabad-e oltani? Oltóversekkel segít a félőseken a Duma Aktuál

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten