szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bűnszervezet 14 céget használt fel, hogy ne kelljen adót fizetnie.

Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emeltek egy héttagú bűnszervezett ellen, amely közel két és fél év alatt 274 millió forint adót csalt el.

Egy zsiradék-nagykereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság vezetője egy, főként kecskeméti férfiakból álló céget hozott létre, amely jelentős mennyiségű, ömlesztett étolajat szerzett be egy romániai társaságtól.

Annak érdekében azonban, hogy a forgalmazás utáni adófizetést elkerülje, a cégvezető 2014 novembere és 2017 márciusa között magyar és külföldi cégekből álló fiktív számlázási láncot alakított ki.

A bűnszervezet összesen 14 – ebből 7 magyar, továbbá cseh, lengyel, horvát, román és bolgár honosságú – céget használt fel arra, hogy a láncügyletek legvégén álló nagykereskedő társaság számára az adóelkerülést biztosítsa, és a cég jogosulatlan előnyre tegyen szert.

A fiktív számlák mögötti vételárak színlelt teljesítését a vádlottak a nagykereskedő cégvezető utasításainak megfelelően banki átutalások révén végezték. A lelepleződés elkerülése érdekében a vádlottak a fiktív cégláncolatban lévő cégeket időről időre változtatták.

A Kecskeméti Törvényszéken benyújtott vádiratban a bűnszervezet hét tagját az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, és ezért valamennyiükkel szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a bíróság a zár alá vett vagyonukat kobozza el, és tiltsa el őket a cégvezetői foglalkozástól is.

Nyitóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!