szerző:
Dz. Sz.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövőben akár egy kesztyűbe, gyűrűbe tett csippel is fogunk tudni fizetni, ám a következő évek még egyértelműen a mobilról fognak szólni - mondja Antony Cahill, a Visa európai régiókért felelős ügyvezető igazgatója.

Van egy harca a mindenkori magyar kormánynak, amit egyszerűen nem tud megnyerni: a készpénz visszaszorítása a mindennapi életből. Ennek érdekében már számos terv született, elég, ha csak az utóbbi pár évet nézzük: illetéket kell fizetni, ha hozzá akarunk férni a bankszámlára érkezett fizetésünkhöz, jön az azonnali átutalás, amikor akár éjszaka közepén is pár másodperc alatt a másik számláján lesz a pénz, de bevezették a szuperállampapírt is, születési nevén a Magyar Állampapír Pluszt, csak ne a párnacihába tároljuk a pénzünket.

Az elszántság magyarázata egyszerű: egyrészt jelentős költségei keletkeznek ebből az államnak, például készpénzkezelés, -gyártás, illetve -szállítás miatt. Másrészt a „párnacihában” lévő pénz nem forog, azaz nem pörgeti a gazdaságot. Az eredmény azonban egyelőre nem látszik, hiszen az MNB legfrissebb, januári adatai szerint minden eddigit felülmúló összegen, 6627 milliárd forinton ültek a magyarok.

És bizony más adatok szerint is jelentős a lemaradásunk a fejlettebb országokhoz képest: amíg Magyarországon nagyjából csak a bolti fizetések 26-27 százalékánál használnak plasztikkártyát, addig a skandináv államokban ez már bőven 90 százalék felett van. A helyzet ábrázolására ezt már Antony Cahill, a Visa európai régiókért felelős ügyvezető igazgatója mondta a hvg.hu-nak. Igaz, nyomban hozzátette: eközben vannak pozitívumok is, hiszen globális összehasonlításban is az egyik legmagasabb például a hazai plasztikkártyás fizetéseken belül az érintés nélküli tranzakciók aránya.

Antony Cahill
©

Ugyanakkor Cahill szerint ők is azt tapasztalják, hogy mind a kiskereskedelemben, mind a vállalati életben nagy szerepet játszik a készpénz. Mint mondta, bár Budapest jól el van látva POS terminálokkal (ezt az állam is támogatja pályázatokkal), de vidékre menve „már láthatók a hiányosságok”. Ez persze egyfajta üzleti lehetőséget is jelent a Visának, hiszen amíg Nyugaton már alig-alig van olyan vállalkozás, amelynek fel lehet ajánlani a bankkártyaelfogadó terminálokat, addig Magyarországon még lehet előrelépni - tette hozzá egyből.

Kell az állam is

„Rendszeresek a megbeszéléseink a kormányzattal és pénzintézményi partnereinkkel” – mondta Cahill arra a kérdésre, hogy miként lehetne előrelépni. Szerinte ugyanis csak az együttműködéssel lehet olyan projekteket elindítani, amilyen például Velencében is működik: ott, ha valaki Visa-kártyával fizet, akkor az összeg egy kis része visszavándorol egy alapba, amiből történelmi emlékhelyek restaurálását tudják elvégezni. A tervek szerint három év alatt 100 ezer eurót, azaz mai árfolyamon mintegy 33 millió forintot gyűjtenének össze.

De akár a tömegközlekedésben is van potenciál: Londonban például nyílt fizetési rendszer van, azaz bankkártyával is lehet a beléptetésnél jegyet venni, nem kell hozzá külön feltöltőkártya, árus vagy jegykiadó automata, ami kétségkívül vonzó a turistáknak.

Arra a kérdésre, hogy öt év múlva hol tarthatunk, Cahill azt mondja: ha megvan a politikai szándék és akarat, akkor akár 50-60 százalékra is fel lehet tornászni az eddigi 26-27 százalékot a bolti fizetéseknél. „Sok a jó példa akár Európából is, ahol sikerült komoly eredményeket elérni” – mondta a saját magát karrierbankárnak tartó brit szakember. Ugyanakkor szerinte a készpénz sosem fog eltűnni az életünkből, „sok-sok évig meglesz a maga szerepe”, viszont jelentősen vissza lehet szorítani a használatát.

De akkor mi jön helyette?

Bár az utóbbi évek egyrészt arról szóltak, hogy a különböző startupok, fintech-cégek szépen lassan kiszorítják az úgymond hagyományos szereplőket a piacról, Cahill nem fél ettől. Európában vannak szerinte „a legprogresszívebb fintech-vállalkozások”, ám nem ellenfélként tekint rájuk, hiszen a legtöbben továbbra is a Visa-hálozatát használják, csak épp továbbfejlesztik a rajta elérhető szolgáltatásokat.

©

Az pedig idővel a hétköznapi életben is megjelenik: miért ne lehetne, hogy a takarító a munka végén csak a telefonját mutatja fel, az ügyfél pedig csak hozzáérinti a bankkártyáját, és ezzel már meg is történt kifizetés? – tette fel a kérdést Cahill, aki szerint ehhez lényegében csak egy szoftvert kell letölteni.

Vagy miért ne lehetne az, hogy a síelők kesztyűjébe helyezünk egy csipet, és amikor leér a pálya végére elég csak a kezét odatartani a pultnál a fizetéshez? – tette fel a következő kérdést a brit szakember, aki szerint akár egy gyűrűbe is bele lehet helyezni a megfelelő csipet.

Ez persze egyelőre inkább csak a jövő, hiszen a jelent egyértelműen a mobilok jelentik. „Ha egy embert megkérdeznek, hogy mi nélkül nem bírja ki 24 órán keresztül, akkor a legtöbben az okostelefont fogják mondani, nem a pénztárcájukat” – mondta Cahill, aki szerint azért is érthető, hogy a többség ma még mobillal akar fizetni, mert ott egyből meg is jelenik minden adat a képernyőn, ez pedig vonzó plusz információ. Éppen ezért szerinte a következő 5-6 év még mindenképpen a mobilokról fog szólni az e-fizetéseknél.

Az igazán komoly áttörést pedig az 5G hozhatja el a Visa európai vezetője szerint. Azzal ugyanis a dolgok internete (Iot - Internet of Things) is szintet léphet. Eddig nem tudtuk ugyanis igazán kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, ám az 5G segítségével már meglesz a megfelelő infrastruktúra hozzá, hogy például az egyes eszközök megfelelő sebességgel és biztonsággal tudjanak egymással kommunikálni. És mindezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan elfordulunk a készpénztől is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk