szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több ország zárja le a határait. Budapesten szinte már meg is szűnt a turizmus, ami nagyon sok szolgáltatót súlyosan érint. A vidéki, belföldi utazásokban még bíznak a szakemberek, hogy a járvány végeztével a szektor mentsvára lehet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Sorra állnak le a légitársaságok a koronavírus miatt, a LOT március 15-ével már minden nemzetközi járatát felfüggesztette, a Ryanair is jelentősen, 80 százalékkal csökkenti a járatai számát, az Austrian Airlines is bejelentette kereskedelmi járatai leállását. Egyre több ország zárja le a határait: így tett Németország, Lengyelország, Belgium, Csehország Ukrajna és Montenegró is. Az Európai Bizottság is beutazási tilalmat javasol: a 30 napos beutazási korlátozás alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen. Természetesen kivételt képeznének a korlátozás alól a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők, és a korlátozás meghosszabbítását sem tartják kizártnak.

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén jelentette be, hogy lezárják Magyarország határait, ami érinti a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is, bár Ferihegy egyelőre nyitva tart. Az utazási korlátozás keretén belül: 

  • csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba
  • beutazási tilalmat rendeltek el több országból (így Irán, Olaszország, Kína, Dél-Korea, Izrael)
  • karantént írnak elő azoknak, akik ezekről a területekről jönnek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfő délutáni sajtótájékoztatóján tért ki arra, hogy a külföldről hazatérőknek két hét önkéntes karantént javasolnak, a járványos területekről érkezőkre pedig hatósági karantér vár.

A hazai turizmus már március elejére óriásit zuhant – és akkor még távol voltunk a határzártól és a fertőzöttek sorozatos bejelentésétől. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) már március elején bejelentette egy egymilliárd forintos vis maior keret létrehozását a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Távolról sem csak a szállásadókat érinti a mostani helyzet, hiszen sok szolgáltató (vendéglátóhelyek, cukrászdák, idegenvezetők, fürdők, stb.) függ a szektortól. A budapesti turizmust teljesen derékba töri a fennálló helyzet, vidéken azonban más a helyzet: az MTÜ is abban bízik, hogy az emberek a járvány végeztével belföldön utaznak el elsősorban nyaralni.

Míg az éttermek, cukrászdák (persze délután 3-ig) egyelőre számolhatnak hazai vendégekkel és házhozszállítással, az idegenvezetők helyzete más: "Az idegenvezetőknek akkor van munkája, ha jönnek a turisták. A rendes főszezon ráadásul most, húsvét környékén, áprilisban kezdődik és körülbelül októberig tart" - mondja Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Itthon körülbelül 3-4 ezer regisztrált idegenvezető dolgozik és mindenki "kényszervállalkozó": egyéni vállalkozóként a vezetett csoportoktól függ a bevételük. "Azok számára könnyebb most, akik mellette például tudnak vállalni nyelvoktatást. Az idegenvezetők többsége ráadásul egyedülálló - a mostani helyzetben a párjuk keresetére sem tudnak támaszkodni. Minden azon múlik, hogy mennyi tartalékuk van" -teszi hozzá.  Legalább 3 hónap kieséssel számolnak, remélik, hogy ősztől már visszatérnek majd a turisták.

Az utazási irodák előzetesen nem kaptak tájékoztatást a rendelkezésről, így a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) most próbálja felmérni, hogy hány magyar turistacsoport tartózkodik külföldön és hogy mikor-hogyan térhetnek haza: „a magyarokat hazahozó légitársaságok értesüléseink szerint egy ideig még biztosan berepülhetnek” – mondta Bakó Balázs, a MUISZ szóvivője. Változónak látják egyébként azt, hogy a hírek hallatára hazatértek-e a szabadságukat töltők és bár nincsen főszezon jelenleg, ettől függetlenül tartózkodnak külföldön csoportok, és az sincs kizárva, hogy akár több átszállással érkeznének haza.

Napról-napra változik a helyzet a koronavírus-járvány miatt, azonban úgy látják, az utazók többsége kivár és türelmes, sokan inkább későbbre teszik át a már lefoglalt utat. A MUISZ egyelőre nem is tartja indokoltnak a 60 napnál későbbi utak lemondását, reményeik szerint nyár elejére rendeződhet a helyzet: „bár a turizmus rendkívül érzékeny ágazat, nagyon gyorsan is tud regenerálódni” – teszi hozzá a szóvivő. 

Ahogy elindult a közösségi Ne válts vissza jegyet! akció a színházakért, színészekért és műszaki dolgozókért, úgy a turizmus megsegítésére is: a #dontcancelmodify, #savetourism azt célozza meg, hogy az emberek ne mondják le az utakat, hanem várjanak ki és módosítsák a foglalásokat.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege