szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a helyzet indokolja, bővülhet az érintettek köre – csak ennyit árultak el, amikor az Index rákérdezett, melyik vállalatok nevét nem hozták még nyilvánosságra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Száznegyven magyar céghez érkeznek honvédelmi irányítócsoportok a járvány apropóján, legalábbis múlt csütörtökön ezt jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője. A honvédelmi tárca később meg is nevezett 71 vállalatot, amelyeknél már meg is jelentek ezek az egységek.

A fennmaradó cégekről az Index érdeklődött a minisztériumnál, hiába. Válaszként csupán ennyit közöltek velük:

Amennyiben a kialakult helyzet indokolttá teszi, a jövőben bővülhet az érintett vállalatok köre.

Ez alapján még az is lehetséges, hogy nem jelöltek ki az eddig megnevezetteken túl más létfontosságú cégeket. Akkor viszont az a kérdés, hogy mit azonosítottak múlt héten, hogy jött ki a "közel 140 cég".

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, nem látja akadályát, hogy az érintett cégek listája nyilvános legyen. A Miniszterelnökség egyelőre nem válaszolt az Index ezt firtató megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!