Elkapkodták a BÁV teljes aranykészletét

Elkapkodták a BÁV teljes aranykészletét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentősen megugrott a kereslet a befektetési aranytömbök iránt a válsághelyzet kihirdetése óta. Annyira, hogy alig több mint egy hét alatt elfogyott a BÁV teljes készlete.

Több mint 20 ezer gramm aranyat vásároltak fel a BÁV-tól az elmúlt másfél hétben. Akadt olyan ügyfél, aki a napokban 2 kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből.

A cég közleménye szerint a világ más országai is kifogytak átmenetileg a befektetési célú aranyból, miután a koronavírus terjedése miatt bevezetett intézkedések hatására a világ részvénypiacairól megindult a tőkekivonás, és sokan fordultak a hagyományosan menekülőeszköznek tartott arany felé.

A járvány kezdete óta volt olyan nap, amikor 5,6 százalékot drágult a nemesfém. Ilyesmire legutóbb 2009-ben volt példa. Igaz, olyan hét is volt, amikor 1983 óta nem látott mértékben esett az ár, ugyanis hatalmas tőzsdei veszteségek óriási készpénzhiányt eredményeztek, ilyenkor pedig nincs más választás sok kereskedő számára, mint az aranytartalék értékesítése.

Ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hétfőn bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben vásárol fel állampapírokat és jelzálogleveleket, hogy ezzel támogassák az amerikai gazdaságot. A hírre újra emelkedéssel reagált az arany ára.

A magyarországi viszonyokra jellemző – írja a BÁV –, hogy náluk már tavaly 60 százalékkal nőtt a befektetési arany forgalma. Az év eleji amerikai-iráni konfliktus hatására januárban ismét megélénkült a vásárlási kedv, a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetését követően pedig megrohamozták az üzleteket.

Emiatt a BÁV más gyártókkal is felvette a kapcsolatot a készlet pótlására, a beszerzés folyamatban van.

A szakértői előrejelzések alapján rövid távon unciánként 1600-1700 dolláros aranyárfolyam várható, de az év végére az arany akár a 2000 dolláros lélektani határt is átlépheti – tették hozzá.

Hozzászólások