szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan könnyítéseket kérnek a munkaadók a kormánytól, amellyel a szakszervezetek szerint egyszerűen a dolgozókat kizsigerelve próbálják túlélni a válságot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Ez nem más, mint rabszolgatörvény a négyzeten, ráadásul uniós jogokat sértő tartalommal” – így reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség arra a javaslatra, amelyet a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) tett a kormánynak a veszélyhelyzetre hivatkozva.

Az Index cikke szerint az MGYOSZ azt kéri, a kormány tegye átmenetileg lehetővé az eltérést a munkaköri leírástól, a szabadságkiadás 15 napos határidejének felfüggesztését, a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadását, enyhítse a túlmunkáról és a munkaidő-beosztásról szóló szabályokat,

valamint függessze fel a csoportos létszámleépítés szabályait.

A szakszervezetek szerint a gyárosok a munkavállalókat kihasználva próbálják túlélni a járvány okozta gazdasági sokkot. „Ez a többpontos mentőcsomag pillanatnyilag nem más, mint a munkavállalók tökéletes kizsigerelésére alkalmas terv” – közölte Kordás László.

A munkavállalók jogait már azok az intézkedések is sértik, amelyeket eddig bevezettek – gyakorlatilag a Munka törvénykönyvének bármelyik pontjától el lehet térni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A kormány gyakorlatilag kukázta a munkavállalók jogait

A veszélyhelyzet miatt a munkáltatóknak már nem kell 96 órával előbb szólniuk, ha módosítják a dolgozó munkaidejét. A munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni. Elvileg csak közös megegyezéssel, de válságban a dolgozók nagyon kiszolgáltatottak.