szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szegényebb országokat segítenék meg vele.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az USA 2000 milliárd dolláros mentőcsomaggal igyekszik életet lehelni az amerikai gazdaságba, ahol véget ért minden idők leghosszabb konjunktúrája. Donald Trump elnök nem is titkolja: kizárólag az Egyesült Államok érdekli, és főként persze az, hogy novemberben újraválasszák.

Vele szemben Hszi Csinping kínai elnök képviselte a globalista álláspontot mondván: csakis együtt győzhetjük le a koronavírus-járványt. Ez szépen hangzik, de közben a kínaiak lezárták a határokat a külföldiek előtt, mert attól tartanak, hogy ők hozzák vissza a koronavírust Kínába, ahol már az újrakezdéshez készülődnek.

Mi lesz a szegényebb országokkal?

Az ő számukra készítjük elő a 160 milliárd dolláros segélycsomagot a következő 15 hónapra – hangsúlyozta David Malpass, a Világbank elnöke a Reuters beszámolója szerint. "A célunk az, hogy csökkentsük az időt, amely az új fellendülésig eltelik. Támogatjuk a kis és közepes vállalkozásokat a szegény országokban, hogy átvészeljék a nehéz időket. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ezekben az országokban a szegények és a sebezhető társadalmi rétegek könnyebben viseljék a válságot." – nyilatkozta a Világbank főnöke.

"Ha elér minket a vírus, akkor mi mind meghalunk" – ezt nyilatkozta korábban Szomália pénzügyminisztere. Afrika egyik legszegényebb államában ugyanis semmiféle egészségügyi struktúra sincsen a lakosság döntő többsége számára. Nagyon sok országban hasonló a helyzet: a kis létszámú eliten kívül senki sem számíthat komoly egészségügyi ellátásra.

Tisztában van ezzel a Világbank is Washingtonban, ezért egy 14 milliárd dolláros gyorssegélyt már jóváhagyott a szegény országok egészségügyi rendszerének fejlesztésére. Aztán, hogy ez mire lesz elég, az más kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!