Még tart a nagy lakásépítési láz, de már tisztán látszik, hogy közel a vége

Még tart a nagy lakásépítési láz, de már tisztán látszik, hogy közel a vége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívül sok lakást adtak át az idei első negyedévben, de az építési engedélyek számából már látszik, hogy vidéken vége lesz az építkezési rohamnak és Budapest is legfeljebb stagnálásra számíthat.

Az idei első negyedévben 4775 új lakás épült, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az is látszik a számokon, hogy a végéhez közeledik a lakásépítési láz: a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építésre váró lakások száma 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.

2019. december 31-én ért véget az időszak, amikor a lakásépítés áfája kedvezményes 5 százalékos volt, az akkor elindult építkezések hatása még bőven látszik a mostani statisztikában, de az is, hogy ennek a korszaknak vége van.

Budapesten 1184 lakást vettek használatba, 29 százalékkal többet, mint 2019 első negyedévében. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 8,1, a többi városban 44, a községekben 38 százalékkal.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 48 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben, 1,5 százaléka lakóparkban található.

Az építési engedélyek adatai alapján a most épülő lakások százalékát a fővárosban tervezik felépíteni. Az építendő lakások száma Budapesten szinte alig (1,1 százalékkal), a többi településkategóriában viszont jelentősen csökkent: a megyei jogú városokban 50, a többi városban 41, a községekben 36 százalékkal.