Megszüntették a nyomozást a Mátrai Erőmű eladása ügyében

Megszüntették a nyomozást a Mátrai Erőmű eladása ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem történt bűncselekmény.

Levélben értesítette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, hogy bűncselekmény hiányában megszüntette a feljelentése nyomán indult eljárást, amit a Mátrai Erőmű eladása miatt tett. A képviselő különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt fordult a hatósághoz.

Szél szerint a levélben azt írja az NNI, hogy alapos nyomozást végeztek az elmúlt két hónapban, adatokat gyűjtöttek, anyagokat kértek be és foglaltak le, és arra jutottak, hogy

az MVM Zrt. teljesen felelős módon járt el akkor, amikor 17 milliárd forintért megvásárolta Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet.

Az ellenzéki politikus szerint az állami cég súlyos kárt okozott az adófizetőknek azzal, hogy megvásárolta „a veszteséget termelő, lebontásra ítélt és környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőművet." Szél azt is hozzátette, hogy a decemberi adásvétel pillanatában már létező nemzetközi vállalása volt a magyar államnak, hogy 2030-ra leállítja a szénalapú áramtermelést Magyarországon. Palkovics László pedig még azt is elmondta, hogy 2-300 milliárdos forrásbevonásra lesz szükség az átálláshoz.

Szél úgy véli, hogy a fenti költségeket nem vették figyelembe az erőmű megvásárlásakor, ugyanakkor a nyomozás során a rendőrség olyan üzletértékelésre alapozva határozta meg az erőmű árát, ami értelemszerűen nem tartalmazza az erőmű átalakításának költségeit.

A potenciálisan bekövetkező üzleti és gazdasági események vizsgálata vagyonkezelői feladatkör, melynek határai között eljárva az üzleti kockázatot értékelni lehet és szükséges is. Az üzletrész megszerzése során az MVM Zrt. részéről eljárók ezt a kötelességüket teljesítették

– idézte a határozatot Szél.

A képviselő bejegyzésében jelezte, hogy betekintést kér a nyomozati anyagokba, és addig megy, míg nem látja, mire készül a kormány az erőművel.

A Mátrai Erőművet megvételét március 26-án jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az állam 17,4 milliárdért megvette Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a létesítmény 73 százalékát. Két évvel korábban Mészárosék 5,9 milliárdot fizettek ezért a részesedésért, igaz azóta az erőmű gazdagabb lett egy biomassza üzemmel.

Az állami MVM egyébként 5,9 milliárd forint veszteséggel veszi át a Mátrai Erőművet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opustól. Az is kiderült: 2019-ben direkt csak 57 százalékos kihasználtsággal üzemeltették a blokkokat, hogy legalább ettől ne nőjön még nagyobbra a veszteség.

További részletek itt:

A GVH nem vizsgálhatja, hogy az állam 17 milliárdért megvette Mészáros erőművét

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás lett, hogy az állam 17,4 milliárdért megvette Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát. Két évvel korábban Mészárosék 5,9 milliárdot fizettek ezért a részesedésért, igaz azóta az erőmű gazdagabb lett egy biomassza üzemmel.

Hozzászólások