szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány 24 hónapos munkaidőkeret-elszámolást engedélyezne a munkahelyet teremtő, nemzetgazdasági jelentőségű cégek esetén.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A veszélyhelyzet végével visszavonják a Munka törvénykönyvét érintő változtatásokat is, azonban egy új törvényjavaslat elfogadása esetén még szigorúbb lehet az időkeretelszámolás – számolt be az RTL Klub Híradója a tervezetről.

Aszerint az a cég, amely új munkahelyet teremt, és azt a kormány nemzetgazdasági jelentőségűnek nyilvánítja, miniszteri engedéllyel bevezetheti a 24 hónapos munkaidőkeret-elszámolást, amihez a szakszervezet és a munkavállaló beleegyezése sem kell.

Az indítvány ellen azonnal tiltakozott a Vasas Szakszervezeti Szövetség, Bábel Balázs alelnök szerint ugyanis az új helyzetben előfordulhat, hogy az alkalmazott huzamosabb ideig 12 órákat dolgozik naponta, miközben csak havi 1 pihenőnapot kap. A javaslatot durvának nevezte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerint legutóbb ennél kevesebbért mentek utcára.

A kormány szerint a változtatással munkahelyeket védenek meg, ezt a Fidesz is támogatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!