Négy évre küldenék börtönbe a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnökét korrupció miatt

Négy évre küldenék börtönbe a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnökét korrupció miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Pénzmosással és korrupcióval vádolják Lamine Diackot, a vád szerint 3,45 millió euróért segített orosz doppingeseteket eltussolni.

Az ügyészek négy év börtönbüntetés és 500 ezer euró bírság kiszabását kérik a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi elnökére, Lamine Diackra, akit korrupcióval és pénzmosással vádolnak a Párizsban zajló perben.

A szenegáli ex-sportvezető elismerte, hogy szigorúbban kellett volna vezetnie a szervezetet, arra azonban nem tudott magyarázatot adni, hogy fia, Papa Massata Diack - aki ugyancsak vádlott az eljárásban, de mivel Szenegálból nem adják ki, távollétében zajlik a per - és vele kapcsolatban lévő társaságok 2011 és 2015 között miért utaltak 600 ezer eurónak megfelelő összeget a bankszámlájára. A most 87 éves Diack 1999 és 2015 között volt az IAAF elnöke. Papa Massata Diack a szövetség marketingjogainak kezelőjeként állítólag több millió dollárt szedett be, de ennek az összegnek csak egy része, mintegy negyede került az IAAF kasszájába.

Az ügyben további négy vádlott szerepel: Habib Cissé, Diack volt ügyvédje, Gabriel Dollé, aki az IAAF doppingtesztjeit felügyelte, valamint az orosz szövetség korábbi vezetője, Valentyin Balahnyicsev és Alekszej Melnyikov edző.

Diack ellen a vád többek között az, hogy körülbelül 3,45 millió eurót kapott orosz sportolóktól azért, hogy doppingeseteket tussoljon el. A bíróságon elhangzott, hogy ennek köszönhetően számos orosz atléta indulhatott nagy versenyeken, például a 2012-es londoni olimpián is.

A vádpontok között elhangzott továbbá, hogy Diack a szponzorációval és a televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatos tárgyalásokon további másfél millió dollárt kapott orosz forrásból, amivel Macky Sall 2012-es szenegáli elnökválasztási kampányát támogatta, cserébe azért, hogy lassítsa az oroszok elleni eljárásokat.

Hozzászólások