szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járműgyártásban 50 százalékosnál is nagyobb volt a visszaesés májusban, a Nyugat-Dunántúl ipara 44 százalékkal zuhant. Mégis úgy tűnik, hogy a legmélyebb ponton már túl voltunk ekkor.

A nyers adat szerint idén májusban 30,7, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 27,6 százalékkal zuhant a magyar ipar az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy az egy hete közzétett első becsléshez képest nem változtak a számok, de a KSH most részletezte is, hogyan állt össze a hatalmas visszaesés.

Az is látszik a számokon, hogy már részben visszapattant a gazdaság: ha nem 2019 májusához, hanem 2020 áprilisához viszonyítunk, akkor már 15,6 százalékos a növekedés. Azt, hogy a mélyponton túl vagyunk, az is mutatja, hogy áprilisban még 36,6 százalékos volt a visszaesés.

A feldolgozóipar termelése 32 százalékkal zuhant. A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene.

A legnagyobb mértékben, a járműgyártás esett vissza: a közúti gépjármű gyártása 55, az alkatrészek gyártása 54 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Igaz, egy hónappal korábban még 80 százalékos volt a visszaesés.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21 százalékkal csökkent. Pedig az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22 százalékkal nőtt, de az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 25 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés 12,0 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában. A húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása alágban 19,5, az italgyártásban 10,1 százalékkal csökkent.

A legkisebb mértékben, 3,4 százalékkal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértek.

Az ipari termelés minden régióban visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 44 százalékkal a Nyugat-Dunántúlon, a többiben 10,8 és 36 százalék közötti volt a csökkenés.

2020 első öt hónapjában összesítve 13,8 százalékkal esett vissza a magyar ipar 2019 január–májusához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen

Több százan tüntettek a Pilismarótra tervezett kavicsbánya ellen