szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság utolsó főszerkesztője szerint a rezsim ismét győzött.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Murányi András, a 2016 októberében megszüntetett Népszabadság utolsó főszerkesztője a Facebookon arról ír, hogy az Index.hu haláltusája zajlik most.

Mielőtt kilőtték alólunk a Népszabadságot, „opció” volt, hogy a tulajdonos szép aprólékosan kivesz egy-két vezetőt a lapból, megadva a kezdő lökést az egységes, erős szerkesztőség felbomlásához, a tömeges távozáshoz, ezzel párhuzamosan a hír- és információgyár felrobbantásához, a semmilyen újság prezentálásához. Mint tudjuk, a hatalommal üzletelő, osztrák stróman a másik „opció”, az azonnali kivégzés mellett döntött – teljesen kiszolgáltatva semmit sem tehettünk ellene –, s bár az elvi lehetősége megvolt, hogy szűkített létszámmal, másutt, más néven folytatódjon a munka, nem volt kérdés: vagy együtt megy tovább a csapat, vagy sehogy. Az Index.hu közössége – ha más felütés után is, de – szintén így döntött, példát mutatva elkötelezettségből, lojalitásból, tisztességből, becsületből, emberségből, sajtószabadságból"

– írta.

Murányi aztán Orbán Viktor emlékezetes, az Európai Parlamentben nagy derültséget keltő mondatát idézve úgy folytatja, hogy a „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” rezsim ismét győzött, Pecina és a sok Vaszily mellé pedig most már simán odaállhat Bodolai is, akármi miatt tette azt, amit.

Heinrich Pecina volt a Népszabadságot tulajdonló Mediaworks tulajdonosa, ő záratta be a lapot. Vaszily Miklós az Origo cégét vezette, amikor azt átállították kormánypártira, nemrég pedig az Index.hu hirdetéseit szervező cégben jelent meg. Bodolai László az Index.hu-t tulajdonló alapítvány elnöke, aki menesztette Dull Szabolcs főszerkesztőt.

"Mindenki, aki az Index.hu kivégzésében szerepet játszott, ideértve az igazgatóság valamennyi tagját, hiteltelen és aljadék" Murányi András szerint.

Murány azután írta ezt, hogy pénteken az Index majdnem minden munkatársa felmondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha átlagsebesség-mérés lenne, nem csak a traffipaxnál lassítanának az autósok

Ha átlagsebesség-mérés lenne, nem csak a traffipaxnál lassítanának az autósok

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip