szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A létesítményt, amely Európa legnagyobb kézilabda-arénája lesz, Garancsi István cége építi.

A Ferencváros tulajdonába adja a Népligetben épülő kézilabdacsarnokot a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A húszezer fő befogadására alkalmas létesítmény a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság fő helyszíne lesz.

A csarnokról – amely a kontinens legnagyobb kézilabda-arénája lesz – a magyar sportági szövetség elnöke, Kocsis Máté osztott meg látványterveket.

Korábban a 444.hu kérte ki a képeket a Budapesti Fejlesztési Központtól, ahonnan azonban azt a választ kapták, hogy az egyébként már zajló építkezéshez nincsenek látványtervek, a fővállalkozó ugyanis „úgynevezett design&build konstrukcióban, azaz »gördülő tervezéssel« végzi a munkát”.

Az Index egy nappal a 444.hu után azt írta, hogy a tervek korábban az Óbuda Group honlapján láthatóak voltak, miután azonban kikérték őket, illetve írtak róluk, eltűntek a felületről.

Ilyen előzmények után hozta nyilvánosságra Kocsis a képeket, amelyekről az RTL Klub Híradója megkérdezte a IX. kerület főépítészét. Szűcs Balázs azt mondta: a látványtervek nem hasonlítanak arra, amit egy éve mutattak neki.

Szűcs azt mondta, nagyobb léptékű terveket látott, mert kézilabdacsarnok mellé edzőcsarnokokat, illetve parkolóházakat is építettek volna. „Úgy látom az új terveken, hogy nem csak ez változott, hanem az épülő csarnok magassága is szerényebb lett” – mondta a csatornának.

A Híradó Kocsist is megszólaltatta, aki szerint a főépítész vélhetően nem a végleges terveket látta.

A Híradó megkérdezte a kormányt, mi garantálja, hogy a jövőre elkészülő csarnok úgy néz majd ki, ahogyan a látványtervek mutatják. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt válaszolta, hogy a bemutatott látványtervek megegyeznek a valósággal. „A látványtervek az építési engedély megszerzése után, a végleges kiviteli tervek alapján készültek el, így garantált, hogy a valóságban is ilyen lesz az épület.”

Emlékezetes: az eredeti látványtervekre egyáltalán nem hasonlító formában épült fel a 2017-es budapesti vizes vb központi helyszíne, a Duna Aréna. Fürjes, aki akkor a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos volt, elismerte, hogy blöfföltek az előre bemutatott tervekkel.

A csarnok felépítése 78 milliárd forintba kerül, a kivitelezést Garancsi István cége, a Market Zrt. végzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Igazán szerencsés, aki most nyaral: jövő héten is marad a kánikula

Igazán szerencsés, aki most nyaral: jövő héten is marad a kánikula