szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump elnöki rendeletekkel próbálja talpra állítani a koronavírus-járvány által megtépázott amerikai gazdaságot, miután a kongresszussal folytatott párbeszéd félbeszakadt. A rendeletek hatása kétséges, az elnök gazdaságpolitikai jogköre erősen korlátozott, így intézkedéseit minden bizonnyal jogi úton fogják megtámadni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A BBC beszámolója szerint Trump – aki egy golfpályán írta alá a dokumentumokat – egyebek mellett a munkanélküliek és a diákok helyzetét kívánja javítani, s e mellett csökkentette a jövedelmeket terhelő adók egy részét is.

Joe Biden, Trump demokrata párti elnökválasztási vetélytársa szerint a rendeletek elégtelenek, azok félig kész intézkedéseket tartalmaznak. Egyelőre nem tudni, hogy az elnöki rendeletek aláírása azt jelenti-e, hogy végleg megszakadnak a demokraták és a republikánusok közötti tárgyalások arról, miként lehetne felélénkíteni a komoly munkanélküliséggel és termelés visszaeséssel küszködő gazdaságot.   Trump egyebek mellett közölte, hogy a most aláírt egyik rendelet értelmében a munkanélküliek további heti 400 dollárt támogatást kapnak. Ez viszont kevesebb, mint az a hatszáz dollár, amit a július 31-én lejárt korábbi támogatási csomag adott az állásukat elvesztett amerikaiak millióinak.

Trump abban is változtatott, hogy míg korábban az állásnélküliek támogatását a szövetségi költségvetésből fedezték, a jövőben 25 százalékot az egyes tagállamoknak kell állniuk. A tagállamok büdzséjét viszont jelentősen megterhelte a járvány elleni védekezés, így több helyen aligha tudják állni a fizetései kötelezettségeket, így a munkanélkülieknek szóló támogatás a valóságban inkább 300 dollár lesz.

Az elnökválasztás közeledtével a segélycsomagok egyre inkább a politikai vita áldozatává válnak. A demokrata párti többségű képviselőház például megszavazott egy 3500 milliárd dolláros segélycsomagot, amit viszont leszavaztak a republikánus többségű szenátusban. Az USA-ban már több mint ötmillió embert fertőzött meg a koronavírus és a halottak száma meghaladja a 160 ezret.

Közben egyre több jel utal arra, hogy a novemberi elnökválasztás megoldhatatlannak tűnő nehézségek elé állítja az országot: lehetetlennek tűnik a fertőzésbiztos szavazóhelységek kialakítása, és a szakértők szerint a posta sem képes hatékonyan lebonyolítani a levélben való szavazást. Trump néhány nappal ezelőtt a vokolás elhalasztását szorgalmazta, ám ehhez a demokraták és a republikánusopk alkujára lenne szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiképezték az oroszok, mégis felmentették Kovács Bélát a kémvádak alól

Kiképezték az oroszok, mégis felmentették Kovács Bélát a kémvádak alól

Már a vitorlázást is korlátozzák a hajókra támadó orkák miatt

Már a vitorlázást is korlátozzák a hajókra támadó orkák miatt

Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált tőle az alcsútdobozi golfklub

Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált tőle az alcsútdobozi golfklub