szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A statisztikák szerint a 25 és 34 év közötti magyar fiatalok az európai átlagnál később költöznek el otthonról.

A magyar 25 és 34 év közötti fiatalok 40 százaléka otthon él, ami magasabb, mint az uniós átlag – derült ki az Eurostat legújabb adataiból. A statisztikák szerint a magyar fiatalok átlagosan 27 éves korukban költöznek ki a családi házból.

Az Eurostat a 2019-es adatokat elemezte, az uniós országok között óriási különbség van. Legfiatalabban, 18 éves koruk körül a svéd fiatalok költöznek el, őket követik a dánok, 20 évvel.

Kiderült az is, a 25–34 éves korú dánok 4 százaléka él a szüleivel, a finneknél az arány 4,8, a svédeknél pedig 5,7 százalék. A lista másik végén Horvátország és Görögország áll 62, illetve 57,8 százalékos aránnyal.

A 2019-es évre vonatkozó általános adatok alapján egyébként az európai fiatalok 26 éves koruk után hagyják el a szülői házat, a 25–34 év közti korosztály 10 százaléka marad otthon.

Természetesen több tényező befolyásolja, hogy mikor költöznek el otthonról a fiatalok: például, hogy továbbtanulnak-e vagy van-e komoly kapcsolatuk. Befolyásoló tényezők még az anyagi függetlenség, a munkaerőpiaci kilátások és a megfizethető lakhatási lehetőségek.

Érdekesség egyébként, hogy a nők hamarabb elköltöznek otthonról, mint a férfiak: az egyetlen kivétel ez alól Luxemburg. A legnagyobb különbség pedig a nemek között Romániában van: a nők 25, míg a férfiak csak 30 éves koruk után költöznek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A Médiahatóság szerint nem mérlegelhettek a Klubrádió ügyében

A Médiahatóság szerint nem mérlegelhettek a Klubrádió ügyében