szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány olyan szlovén cégtől vett lélegeztetőgépeket, amely a Fidesz-közeli SDS párthoz kötődik.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

220 lélegeztetőgépet vásárolt a magyar kormány egy szlovén cégtől, a Geneplanet d.o.o.-tól a koronavírus-járvány alatt – írta a G7. A cég 1,6-2,1 milliárd forintos extraprofithoz juthatott a lélegeztetőgép-üzleten.

A szlovén beszerzési bizottság ranglistáján ráadásul utolsó helyen szerepeltek azok a lélegeztetőgépek, amelyeket onnan szereztünk be: a kínai Siriusmed R30 36,4 ezer euróért kifejezetten drágának számít és jobbak is vannak a piacon.

A magyar kormány ráadásul olyan cégtől szerezte be a lélegeztetőgépeket, amely ellen eljárás indult Szlovéniában: a helyi sajtó értesülései szerint a cég kötődik a Fidesz-szövetséges SDS párthoz és emiatt kapott meg megbízásokat beszerzésre.

Március 13-án állt fel ugyanis az SDS kormánya Szlovéniában Janez Janša vezetésével, aminek az egyik első intézkedése volt, hogy elvette a kórházak beszerzési jogát és központosította az egészségügyi minisztériumhoz.

A céggel a kormány a megalakulása után egy nappal 8 millió eurós szerződést kötött és az érdekükben a gazdasági miniszter, Zdravko Počivalšek fel is hívta a beszerzéseket végző állami ügynökség vezetőjét, hogy adjanak egy másik szerződést is a Geneplanetnek. A beszélgetést rögzítették és a szlovén közmédia le is játszotta. A szlovén ügyészség az eset miatt házkutatásokat tartott, többek között a gazdasági miniszternél is.

A magyar kormány összességében a megállapodásban szereplő áron felül vette meg a cégtől a lélegeztetőgépeket, az ottaninál a harmadával drágábban: darabonként körülbelül 17,1 millió forintért. Korábban már a szlovén sajtóban is téma volt a gépek magas ára és a minőségbeni kifogások, amivel a magyar kormány vélhetően nem foglalkozott.

Ráadásul a szlovén céggel kötött szerződés előtt 1 hónappal már tudhatta a magyar kormány, hogy harmadáron is vehetnének lélegeztetőgépeket. A Semmelweis Egyetem például március végén kevesebb, mint 6 millió forintért szereztetett be lélegeztetőgépeket. Ezen felül a kormány a világ vezető lélegeztetőgépgyártójától, a Drägertől már korábban vett jó minőségű gépeket a szlovén közvetítő cégétől alacsonyabb, 32 ezer eurós áron.

Továbbá Szlovéniában nem is használják ezt a kínai típust, ugyanis csak kiegészítő kompresszorral és fűtött levegőpárásító csövekkel tartották a gépeket koronavírusos betegek kezelésére alkalmasnak, ezeket azonban nem kapták meg a szlovén kórházak a cégtől.

A G7 kikérte a Külügyminisztériumtól a szerződéseket, melyekből kiderült, hogy hármat is kötött a kormány a Geneplanettel: az első esetben a Geneplanet szállította le a lélegeztetőgépeket a Ghibli Szállítmányozási Kft. ferihegyi Cargo City raktárába, a másodikban a magyar kormány szállította ezeket kamionnal, a harmadik esetben pedig a DPD csomagszállító vállalat ljubljanai címéről, a raktárból kellett felvenni a szállítmányt.

A magyar kormány már korábban is vett kínai lélegeztetőgépeket rendkívül drágán, 19 millió forintos áron. Összesen 22 külföldi cégtől szerezték be a gépeket a járványhelyzet alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Serdült Viktória Itthon

Akárhonnan nézzük, nagyon drágán vettük a kínai lélegeztetőgépeket

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából – mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor bemondott mint szükséges mennyiséget, most próbálják eladni a felesleget. Kérdés, sikerül-e, és ha igen, mennyiért. A beszerzés átláthatatlan, az eddig nyilvánosságra került információmorzsák alapján csillagászati árat fizettünk a gépekért, csak nem tudni, hogy ezért – autós hasonlattal élve – inkább Trabantot vagy Mercedest vettünk-e. A külügy azt sem mondja meg, mennyi gép volt használhatatlan.

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai