Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalábbis annak, aki tanulószobát rendez be. Ha bútorokat nem kell venni szeptemberre, átlagosan 30 ezer forintos pluszköltséggel kell a családoknak számolni.

„Manapság mi az optimizmus? Iskolatáskát venni a gyereknek szeptemberre”

– írta egy háromgyerekes anya a Facebookon, mire egy másik úgy válaszolt: „Én annyira optimista vagyok, hogy ma be is fizettem az ebédet szeptemberre”.

A kormány a napokban döntött arról, hogy normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel. A 2020/2021-es kormányrendelet szerint az első tanítási nap idén szeptember 1-je, kedd lesz, az utolsó pedig 2021. június 15-e, szintén kedd.

©

Az tehát biztos, hogy szeptembertől kezdődik az iskola, ami – hasonlóan a korábbi évekhez – komoly kiadásokkal járhat. Az áruházi prospektusok a cipőktől kezdve a szórakoztató elektronikán át a bútorokig a lehető legtöbb árucikk reklámját az iskolakezdéshez kötik. Az, hogy mennyibe kerülhet az iskolakezdés, mi mindent kell venni, családonként más és más. Az azonban biztos, hogy már az általános iskola első osztályát sem lehet tízezer forintnál kevesebb pénzből megúszni. A költekezés felső határa pedig a csillagos ég.

Megnéztük, hogy az egyes áruházláncokban

 • mennyibe kerülnek az alapvető tanszerek,
 • többe kerülnek-e, mint tavaly,
 • változtak-e a vásárlási szokások a koronavírus miatt.

Az alapvető tanszerek közé

 • a füzeteket,
 • ceruzákat,
 • festékeket,
 • gyurmát,
 • tolltartót,
 • temperát,
 • iskolatáskát,
 • radírt,
 • vonalzót,
 • tollakat,
 • ollót,
 • rajzlapot soroltuk.

Az áruházláncok közül

 • a Tescot,
 • a Lidlt,
 • az Aldit,
 • a Spart kerestük.

Mindegy, hogy hagyományos vagy online

Általános tapasztalat, hogy a családok még szabadságon vannak, ezért nagyobb rohamra csak augusztus 20-a után lehet számítani. A boltok szerint az, hogy esetlegesen online oktatás lesz, nem befolyásolja a vásárlást, hiszen az otthoni munka során is szükség lesz a tanszerekre.

©

Az Aldi tapasztalatai alapján mindenesetre a szülők egyelőre nem arra készülnek, hogy szeptembertől digitális lesz az oktatás, „a klasszikus termékek fogyása a jellemző” – közölték. A legolcsóbb termék itt a 39 forintos, A5-ös füzet, a legdrágább a 2999 forintos töltött tolltartó. Érdekesség, hogy az áruházlánc honlapján

 • reggeli, tízórai, uzsonnarecepteket ajánl,
 • gyakorlati tanácsokat ad, hogy mi legyen az elsősök kezdőcsomagjában,
 • hogyan célszerű bepakolni az iskolatáskát,
 • hogyan lehet biztonságos a digitális tanulás.

A Tescónál hátizsákot már 800 forintért is lehet kapni, a prémium anatómiai táskák ára alsó hangon 12 ezer forint. A legolcsóbb füzet 32, a tolltartó 399, a füzetborító 29, a golyóstoll 39, a hegyező 69, a vízfesték 149, az olló 299 forint.

A Lidlnél a legnépszerűbbek a papír- és írószerek, illetve az iskolai kiegészítők. Ami az alapvető tanszereket illeti, a 31 részes töltött tolltartót 1799 forintért lehet megkapni, a legolcsóbb A5-ös méretű füzet ára 33 és 199 forint között mozog, míg a vízfesték 799 és 999 között. Itt az iskolatáska 3499 forinttól indul, egy csomag író- és rajzlap 99, az olló 399, a gyurma 359 forint.

A Sparnál az a tapasztalat, hogy nem az ár az elsődleges szempont, jobban számít a vonzó és tetszetős külső. Ennek megfelelően a licenc- és designtermékek évek óta a legnépszerűbbek, „jellemzően mese-, állatfigurás, sportos és autós kivitelben”. Itt az idei újdonságok közül kiemelkedik az antibakteriális toll és filctoll. A termékek műanyag alkatrészei steril védelmet biztosító, a környezetre egyébként ártalmatlan baktériumölő ezüstionokat rejtenek. A 2019-es 9 százalékos növekedés után a Spar szerényebb emelkedéssel számol 2020-ban a pandémia miatt – közölte Maczelka Márk kommunikációs vezető.

A Praktikernél azt közölték, hogy „a termékek árait a forint gyengülése kedvezőtlenül érintette”. Utóbbi áruházláncnál, mivel nem klasszikus papír-írószer üzlet, az átlagvásárlás értéke is magasabb a bútoroknak, lámpáknak köszönhetően. Itt nagyságrendileg 20 és 50 ezer forint között költenek a családok iskolakezdéshez kapcsolódó termékekre.

Tízezertől a százezrekig

A Vatera felmérése szerint a családok idén gyerekenként átlagosan 33 ezer 560 forintot terveznek költeni az iskolakezdésre. Tavaly ez az összeg még 15 és 25 ezer forint között mozgott. Nagyon kevesen, a megkérdezettek 13 százaléka hozza ki tízezer forint alatti összegből a kötelező iskolaszer vásárlást, és csak minden tizedik család jön ki 10 és 15 ezer forint közötti összegből. A kutatásban résztvevők negyede, 26 százaléka 15 és 25 ezer forint között áldoz gyerekenként a beiskolázásra, és még ennél is többen vannak azok, akik akár 40 ezer forintig is hajlandók elmenni. Olyan is akad, aki 600 ezer forintos iskolakezdéssel számol, ami reális lehet, ha egy teljes tanulószoba berendezéséről van szó bútorokkal és informatikai eszközökkel.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy a többség még mindig a személyes beszerzésre esküszik, a termékek 79 százalékát így, nem pedig online szerzi be. A megkérdezettek ezt azzal indokolták, hogy így van lehetőség megnézni, kipróbálni a dolgokat. Hasonlóan magas azoknak az aránya, akik kizárólag új termékeket vesznek gyereküknek. Online leggyakrabban mágnes-, parafatáblát, tornazsákot, uzsonnás dobozt és kulacsot vesznek – derül ki a felmérésből.

A Napi.hu pedig arról írt, hogy sok családnak ebben az évben is hitelből indul a tanév. A bankok beszámolói szerint augusztus végén, szeptember elején a nagyobb költségeket, mint például a tanulószoba kialakítását, egyetemistáknál a tandíjat, esetleg az albérleti díjat hitelből fedezik. A lap összeállításából kiderül, hogy a legtöbb banknál kifejezetten az iskolakezdésre nem készülnek hitelakcióval. A lakossági fogyasztási hitelek ugyan olcsók, 5,7 százalék a teljes hiteldíjmutató plafonja, de keveset folyósítanak belőlük, a hitelkártyákat pedig csak néhány piaci szereplő erőlteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

Több forgatókönyvön is gondolkodnak az iskolák arról, hogyan is nézhet ki a következő tanév, azonban ehhez – többekkel folytatott beszélgetés alapján – támpontokat nem kapnak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta, az ő részvételével a köznevelési munkacsoportnak nem volt még olyan ülése, amelyen megvitatták volna a lehetőségeket. Tovább erősíti a bizonytalanságot, hogy a tanév rendjéről szóló rendelet több hónapos csúszásban van.

Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor