Még mindig adófelajánlások százmilliói érkeznek korábban visszaélésen kapott alapítványokhoz

Még mindig adófelajánlások százmilliói érkeznek korábban visszaélésen kapott alapítványokhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jógastúdiójáról is ismert Daganatos.hu például az alapítványok közül a negyedik legtöbb pénzt kapta idén a felajánlott egy százalékokból, 103 millió forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az alapítványok idén mekkora összeget kaptak az egyszázalékos felajánlásokból. A lista alapján azt írja a G7.hu, hogy két olyan alapítvány is hatalmas összeghez jutott, amely korábban visszaélt az adófelajánlásokkal.

2013-ban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) két alapítványt mutatott be, amelyek agresszív kampánnyal összesen 966 millió forintnyi adófelajánlást gyűjtöttek össze gyermekmentésre, ám az összegből csupán 68 millió forint jutott valójában a támogatottaknak. Sajtóértesülések szerint a két alapítvány a Daganatos.hu Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány.

A következő két évben egyik alapítványhoz sem jutottak el az egyszázalékos felajánlások, azóta azonban a G7 szerint ismét áramlanak feléjük a százmilliók. A Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány 2015 óta együtt összesen több mint egymilliárd forint bevételhez jutott az egyszázalékos felajánlásokból. Pedig a Kehi-vizsgálat óta az is bejárta a sajtót, hogy a Daganatos.hu Alapítvány engedély nélkül épített jógaközpontot.

A Daganatos.hu 2020-ban a negyedik legtöbb pénzt kapta, 103 millió forintot, amely mintegy tízmillióval több a tavalyi összegnél. A Gyermekmentő Támogató Alapítvány 58 millió forinttal a 13. legtámogatottabb alapítvány lett.

Az egykori listavezető, a támogatásokkal szintén visszaélő Gyermekrák Alapítvány idén 38 millió forintot gyűjtött. Ennek elnöke például naponta gyermekmentő-autóval furikázott munkahelyére.

Sok vesztese lesz a Gyermekrák-botránynak

Május 20-ig gyűjthetik a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásait a magyarországi civil szervezetek, alapítványok. A tavaly decemberben a Gyermekrák Alapítvány körül kirobbant botránynak akár érezhető negatív hatása is lehet a többi adománygyűjtő szervezetre, akik most összezárnak, és igyekeznek működésüket átláthatóbbá tenni. Közben szigorodtak az adományok elköltésére vonatkozó szabályok.

Hozzászólások