Adózóna
Adózóna
Tetszett a cikk?

Előfordulhat, hogy egy bajba jutott vállalkozás esetében nincs idő és lehetőség annak gondjait alapjaiban átvizsgálni, és kezelési megoldásokat kidolgozni. Ilyenkor az azonnali megoldásokat kell megkeresni, majd ha levegőhöz jut a cégvezetés, következhetnek a hosszabb távon hasznos és szükséges átalakítások. A bérköltségek csökkentése ilyenkor az egyik legfontosabb feladat a vállalkozás számára.

Több munkáltatós jogviszony

Sok vállalkozásnak e tétel teszi ki költségei jelentős hányadát (főként az élőmunka-igényes szolgáltatásokban). Számukra megfontolandó a munkaerőn más vállalkozókkal való „osztozkodás”. Ez a több munkáltatóval létesített munkaviszony jogintézménye, amelyet a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 195. §-a szabályoz.

Nagyon fontos, hogy egy speciális – az Mt. terminológiájával atipikus – munkaviszonyról beszélünk. E körben tehát nem arról van szó, hogy egy munkavállaló egymástól független két (vagy több) munkáltatóval áll munkaviszonyban: mondjuk délelőttönként egy webáruház ügyfélszolgálatosa, esténként pedig pincér egy étteremben. A fenti példában ugyanis a munkaviszonyokat külön-­külön, egymástól függetlenül kell megítélni, és az érintett munkáltatók nem kötelesek közösen munkaszerződést kötni a dolgozóval. A több munkáltatóval létesített munkaviszony lényege az, hogy több munkáltató és egy munkavállaló a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok ellátásában állapodik meg.

Például, ha valaki adott cégcsoport több tagja (munkáltatója) részére végez, mondjuk rendszergazdai tevékenységet, vagy a több vállalkozás által bérelt épület, ingatlan üzemeltetői feladatait látja el: takarító, recepciós, telefonközpontos. A munkavállaló egyidejűleg teljesíti a munkáltatók számára munkavégzési kötelezettségét, illetve ez időben áll a munkáltatók rendelkezésére. Az a megoldás is jogszerű, ha a felek a munkavégzési kötelezettséget elkülönítik, például a munkavállaló hétfőn és szerdán az egyik munkáltató, majd kedden, csütörtökön egy másik, és pénteken egy harmadik munkáltató számára köteles munkát végezni.

Alapvető tudnivalók

Az Mt. előzőekben hivatkozott szakasza rögzíti, hogy a feleknek a munkaszerződésben mely kérdésekben kell mindenképpen megállapodniuk. Így többek között arról is dönteniük kell, hogy a szerződő munkaadók melyike lesz az, amelyet az adókötelezettségek teljesítésére kijelölnek. E munkaadó kötelezettsége lesz – az Art. szerint – a munkaadókat a munkaviszonnyal összefüggésben terhelő kötelezettségek (adóelőleg levonása, bevallások stb.) teljesítése a jogviszony további munkavállalóinak képviseletében is. (Kijelölés hiányában a több munkáltató által létesített munkaviszonyból eredő adókötelezettségek teljesítésére a munkaviszonyban érintett bármely munkáltató kötelezhető, és az adóhatóság él is e jogával.)

Az e speciális jogviszonyból eredő kötelezettsége a kijelölt munkáltatónak a munkavállaló munkabéréből a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulék levonása, az szja-törvény szerinti adókedvezmények nyilvántartása és figyelembevétele a munkabért terhelő adóelőleg levonásakor, a munkaadót terhelő közterhek számítása, ezekről a bevallás benyújtása, e tételek befizetése a költségvetésbe, a tárgyhót követő 12. napig. Ezek megtörténtéről és a bevallott tételek összegéről a jogviszonyban érintett további munkaadókat tájékoztatnia kell, és velük – a költségek megosztására vonatkozó megállapodásuk függvényében – el kell számolnia.

Az adóhatóság felé a jogviszonyt a kijelölt munkaadónak kell bejelentenie. A foglalkoztatás bejelentését annak megkezdése előtt meg kell tenni, de legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján.

A főszabály az irányadó

Az Mt. nem szabja meg e jogviszony időtartamát, azaz e speciális esetben is lehet a munkaviszony határozatlan időre szóló. A munkavégzés helye tekintetében sincsenek különleges rendelkezések az Mt.-ben, tehát az általános szabályok követendők. Például a munkavégzés helyeként valamennyi, a jogviszonyban érintett munkaadó székhelye is lehet. A munkaviszony – eltérő megállapodás hiányában – általános teljes napi munkaidős foglalkoztatásra jön létre. Az Mt. e jogviszonyra nem írja elő kötelezően, hogy a munkavállaló milyen módon köteles feladatait ellátni, de erre mégis célszerű a szerződésben kitérniük a feleknek. Például a belső ellenőrként foglalkoztatott könyvelő az egyik héten kizárólag az egyik, a következő héten a másik (és így tovább) munkáltatónál köteles munkát végezni. A munkaidő mértékét és beosztását érintően sem tartalmaz az Mt. előírást, vagyis a munkaviszony ellátható kötetlen munkarendben vagy úgy is, hogy a munkáltatóknál kötött (beosztás szerinti) munkarend érvényesül. Ugyanakkor e jogviszonyra is érvényes előírás, hogy a létrejöttét követően, 15 napon belül a munkáltatók kötelesek a munkavállalót az Mt.-ben meghatározott írásban tájékoztatni az alábbiakról:

  • napi munkaidő;
  • alapbéren túli munkabér és egyéb juttatások;
  • munkabérről való elszámolás módja, a munkabérfizetés gyakorisága, a kifizetés napja;
  • munkakörbe tartozó feladatok;
  • szabadság mértéke, számítási módja és kiadása szabályai;
  • munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályai;
  • arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e (a munkavállalóra azon munkáltató által kötött kollektív szerződés hatálya terjed ki, amely munkáltató a munkabér-fizetési kötelezettségét teljesíti);
  • a munkáltatói jogkör gyakorlójáról.

Amennyiben bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg Újrakezdés a válság után című kiadványunkat 10 százalékos, kiadói kedvezménnyel!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A liberalizmus szelleme Magyarországon megszűnt, és napja külföldön is leáldozóban van”: 100 éve fogadták el a numerus clausust

„A liberalizmus szelleme Magyarországon megszűnt, és napja külföldön is leáldozóban van”: 100 éve fogadták el a numerus clausust

Mini Cooper S Sidewalk – teszten a Flaszter Edition

Mini Cooper S Sidewalk – teszten a Flaszter Edition

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai