szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járvány második hullámában is fenn kell tartani az ország gazdasági működőképességét, ezért újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be a kormány – mondta a Magyar Nemzetnek Varga Mihály pénzügyminiszter. Az építőipar és a turizmus megsegítése is szóba jöhet, aminek nyilván örül Mészáros Lőrinc is.

A tárcavezető egyebek mellett elmondta:

  • A vírusválság ott fékezte le igazán a gazdaságot, ahol az utóbbi években a legerősebb volt;
  • a turizmusban és az építőiparban élénkíteni kell a keresletet;
  • meg kell akadályozni a csődhullámot, hogy megmaradhassanak a munkahelyek;
  • támogatni kell a befektetéseket, az új termelési lehetőségeket;
  • s közben figyelni kell arra, hogy az elköltött állami milliárdok a hatékony és versenyképes gazdasági megoldásokat támogassák.

Az építőiparban „egyet vagy többet visszaállíthatunk” azon intézkedések közül, amelyek korábban helyzetbe hozták az ágazatot; ilyen volt például az áfacsökkentés és egyes állami támogatások. Máshol is jöhet adócsökkentés, a hitelmoratórium meghosszabbítása szintén átmeneti segítséget jelenthet a családoknak és a vállalkozásoknak – mondta Varga Mihály.

A politikus leszögezte: nem látni még a válság végét, igazán csak az oltóanyag megtalálása után térhetünk vissza a rendes kerékvágásba, és lendülhet ismét föl a gazdaság is. Ha a vakcina 2021 második negyedévében rendelkezésre áll, akkor abban az évben akár 4–5 százalékkal is növekedhet a magyar GDP.

„Meg kell jegyeznem, ez egy optimista forgatókönyv”

– fogalmazott a miniszter. A pesszimista elképzelések szerint még jövőre is inkább csak stagnálás várható az idei 5-6 százalékos mínusz után.

Nyitókép: Palkovics László innovációs miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter, Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó és Kósa Lajos fideszes képviselő Mészáros közbeszerzéseken remeklő építőipari érdekeltségének, a V-Hídnak a születésnapi rendezvényén. (MTI/Czeglédi Zsolt)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány már 2021-től sem vár annyit, mint korábban

A kormány már 2021-től sem vár annyit, mint korábban

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András