szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy javaslat szerint a büntetőintézkedéseket csak a tagállamok többségének a szavazatával lehetne megvétózni.

Az Európai Parlament alapjogokért felelős bizottsága támogatja annak a rendeletnek az elfogadását, amely az uniós kifizetéseket a jogállamiság tiszteletben tartásához kötné, Michal Šimečka szlovák liberális EP-képviselő által készített jelentésről hétfőn és kedden szavaz a szaktestület, írja a Népszava.

A lap birtokába jutott kompromisszumos szövegtervezetben többek között azt javasolják, hogy az előkészületben álló jogszabály mondja ki, hogy az EU alapvető értékeinek megsértése maga után vonja a pénzügyi transzferek visszavonását.

Álláspontjuk szerint a brüsszeli kifizetések csökkentéséről, felfüggesztéséről vagy megszüntetéséről szóló szankciókat úgynevezett fordított minőségi többséggel kell jóváhagyni a kormányközi döntéshozó testületben, az EU Tanácsában. Ez azt jelentené, hogy az Európai Bizottság által javasolt pénzügyi büntetőintézkedéseket csak a tagállamok többségének a szavazatával lehessen megtorpedózni.

A szerzők szerint másként nem biztosítható a jogállami feltételrendszer hatékony működése, szerintük biztosítani kell azt is, hogy a szankciók nem sújtják a közösségi támogatások végső kedvezményezettjeit, köztük a civil szervezeteket.

A beterjesztők szerint egy olyan mechanizmust kell létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy az alapértékeket megszegő kormányokat az évente közzétett jogállamisági jelentés alapján és az abban lefektetett ajánlásoknak megfelelően felelősségre vonják kötelezettségszegési eljárás, 7. cikkely szerinti eljárás, illetve költségvetési szankciók formájában. A 27 tagállamra kiterjedő első ilyen értékelést szeptember 30-ikán fogadja el az Európai Bizottság.

Az Európai Parlament négy frakciója, az Európai Néppárt, valamint a szocialisták, a liberálisok és a zöldek frakciójának vezetői augusztus végén közölték, hogy jogállamisági záradék nélkül nem fogadják el az EU-költségvetést. Később a Politico európai parlamenti képviselőktől és uniós tisztviselőktől származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a magyar parlament addig nem ratifikálja majd a 750 milliárd eurós csomagról szóló egyezményt, amíg nem válik világossá, hogy a következő hétéves költségvetés és a csomag forrásainak felhasználásához kötnek-e, és ha igen, milyen jogállami feltételrendszert. A múlt héten viszont arról írt az Eurológus egy magas rangú brüsszeli diplomatára hivatkozva, hogy az Európai Unió elengedheti a költségvetési tárgyalásokban a magyar és a lengyel kormányt korábban fenyegető jogállamisági feltételrendszert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban