szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A hajtás fajtájától függően 90-150 ezer forintos támogatást lehet majd igényelni elektromos kerékpár vásárlására. A pályázatot októberben írják ki, azoknak szánják, akik dolgozni járnának a járművel. A keretösszeg körülbelül 7000 kerékpárra lesz elég.

Egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írnak ki jövő hónapban elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A támogatásra magánszemélyek pályázhatnak:

  • pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer forintot,
  • nyomatékszenzoros kerékpárokra pedig 150 ezer forintot kérhetnek.

A támogatás mindkét esetben legfeljebb a jármű árának a felét fedezheti, és maximálták az így megvásárolható elektromos kerékpárok árát is: legfeljebb 900 ezer forintba kerülhetnek.

A pályázat célja a munkába járás segítése, ezért a benyújtáshoz munkaviszonyt igazoló dokumentumot is csatolni kell majd, a kerékpároknak pedig meg kell felelniük a megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek.

Kaderják Péter szerint a kerékpározás a leginkább környezetkímélő közlekedési mód. Az elektromos rásegítésű kerékpárok használata segíthet abban, hogy egyre többen válasszák ezt a közlekedést, akár a hagyományos gépkocsik helyett.

A pályázat lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-re bízták. Pályázni kizárólag elektronikus úton lehet majd.

Az elektromos kerékpárok támogatásának lehetőségét először a Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség vetette fel. Ők azt követően keresték meg az ITM több vezetőjét, hogy a kormány bejelentette: ötmilliárd forinttal támogatják az elektromos járművek – autók és robogók – vásárlását.

A sajtótájékoztatón megszólalt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki emlékeztetett arra, hogy az év elején kiírt pályázatnak akkora sikere volt, hogy 882 millió forinttal meg kellett emelni a keretösszeget, hogy az összes jelentkezőt támogatni tudják. A kormányszóvivő szerint eddig közel 2500 ilyen jármű megvásárlását segítette az állam, és az elektromos töltőállomások hálózata is folyamatosan bővül, az év végéig közel hatszázat létesítenek állami támogatással.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az elektromos buszok elterjedését is segítik: a zöld busz programban azt szeretnék elérni, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében. Erre a programra 36 milliárd forintot szán a kormány.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: az egymilliárd forintos keretösszeg több mint 7000 elektromos rásegítésű kerékpár megvásárlását teszi lehetővé. A kormánybiztos szerint a pályázat segíti a környezetvédelmi célok elérését, az egészséges életmódot, a kerékpáros közlekedés részarányának növelését, illetve annak elérését, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb országok között legyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

A súlyos belga járványhelyzet sem állítja meg az Európai Parlament ülését

A súlyos belga járványhelyzet sem állítja meg az Európai Parlament ülését

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj