szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folytatódik a forint gyengülése, az euróval szemben csak a tavasz legrosszabb két napján volt gyengébb.

Tovább gyengül a forint: miután a múlt hét végén elérte a 360-as szintet a forint/euró árfolyam, hétfőn és kedden pedig 362-363-nál járt, a szerdát egy nagyobb eséssel kezdte. Reggel nyolc és kilenc óra között, ahogy elkezdődött Európa legtöbb helyén a kereskedés, 363,3-ról 364,47-ig gyengült, azóta úgy tűnik, hogy 363,7-363,9 körül stabilizálódik, legalábbis egy időre.

A gyengülés egyik oka független Magyarországtól, Közép-Európa szinte minden devizája gyengül, ahogy a befektetők inkább a biztonságosabb euróba vagy dollárba teszik át a pénzüket a járvány második hullámára készülve - az már más kérdés, hogy a forint alapból gyengén várta ezt az időszakot. A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntését és annak indoklását is várhatták a devizapiacokon: ebből az derült ki, az MNB elengedte az álmot, hogy növekedéssel zárhatja gazdaságunk 2020-at.

A 364,47-es forint/euró árfolyam minden idők harmadik legrosszabbja. Ennél gyengébb utoljára április 6-án volt a forint. Aznap Orbán Viktor hosszú halogatás után kiállt, hogy bejelentse, miként mentené a járvány alatt a gazdaságot, de annyira nem mondott semmi konkrétumot, hogy 366-ig zuhant a forintárfolyam. Aznap éjjel aztán kormányrendeletben megjelentek a részletek, egy nappal később pedig az MNB bújtatott kamatemelést és egy 3000 milliárd forintos támogatást jelentett be, ez pedig elég volt arra, hogy megnyugtassa a befektetőket. Az abszolút mélypont ennél kicsivel korábbi: április 1-jén a felhatalmazási törvény okozta politikai bizonytalanság és az, hogy kormány csak ígérgette, hogy majd egyszer bejelent valamit a gazdasági tervekről, elintézte a forintot, 369,5 forintba került egy euró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is