szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg a közepes és mikrovállalatok körében stagnálás, vagy még több elbocsátás várható, addig a nagyok 5 százalékkal növelhetik a létszámot az idei utolsó negyedévben.

A hazai munkáltatók az idei utolsó negyedévben átlagosan 2 százalékkal tervezik bővíteni jelenlegi munkaerőkeretüket – derül ki a ManpowerGroup munkaerőpiaci erlőrejelzéséből. A két százalék ugyanakkor egy átlagos mérték. Mint írják, az egyes szektorok között jelentős a különbség:

a legnagyobb, 14 százalékos felfutás a építőiparban várható, de jelentős, 6 százalékos a bővítési kedv a gyártás-termelésben is.

Az étterem, vendéglátás szektorban ugyanakkor várhatóan továbbra sem áll le a zsugorodás: a harmadik negyedévre vonatkozó 21 százalékos leépítési terveket most további 6 százalékos elbocsátási hullám követheti.

A harmadik negyedévben még 5 százalékos létszámcsökkentést terveztek a munkáltatók.

A legoptimistábban a nagy, 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek döntéshozói nyilatkoztak, náluk a tervezett bővítés az 5 százalékot is elérheti. Eközben a közepes és mikrovállalatok körében stagnálás, vagy minimális elbocsátási többlet várható a következő három hónapban. A várható változásokról összesítve így nyilatkoztak a munkáltatók:

  • 11 százalék felvételt tervez;
  • 9 százalék elbocsátásra készül;
  • 77 százalék nem tervez változást.

3 százalék nem tudott válaszolni a 401 megkérdezett cégből.

Regionális bontásban is komoly eltérések tapasztalhatók a munkáltatók szándékait illetően. Miközben a Közép-Magyarországi Régióban a 9 százalékot is eléri a tervekben szereplő bővülés, Észak-Magyarországon újabb 5 százalékos, míg Dél-Magyarországon nem kevesebb mint 9 százalékos további átlagos leépítésen gondolkodnak a vállalkozások vezetői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet