szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kivezethetné a kormány azt a passzust, amelyet az Európai Bíróság kifogásolt, és amelyről pár éve még úgy beszéltek, mint az alacsony energiaárak záloga.

A rezsicsökkentés nem ütközik uniós jogba – jelentette ki közleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Apró szépséghiba, hogy a közlemény arról a törvénymódosítási javaslatról szól, amellyel a kormány igyekszik elérni, hogy valóban ne ütközzön uniós jogba az energiaárak hatósági megállapításán alapuló rendszer.

A javaslat előzménye az Európai Bíróság július közepén hozott döntése, amelyben részben megvédte, részben elutasította a magyar rendszert. A luxemburgi testület az Európai Bizottság beadványa alapján azt kifogásolta, hogy a rendszerhasználati díjakat megállapító döntésekkel szemben nincs hatékony jogorvoslati lehetősége a szolgáltatóknak. Ezt akkor azzal indokolták, hogy a díjakat rendeletben szabják meg, ezek ellen pedig csak az Alkotmánybíróságon lehet kifogást benyújtani.

Ezen módosítana most a kormány, méghozzá úgy, hogy a rendelet helyett mégis csak határozatban állapítanák meg a díjat, méghozzá 45 nappal annak alkalmazhatósága előtt, 40 napon belül ezt közzé is tenné a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az ügyfeleknek 30 napjuk lesz ennek kifogásolására, ha elfogadja a javaslatot az Országgyűlés.

A hatósági ár bevezetését 2016 végén úgy kommunikálta a kormány, mint a rezsicsökkentés megvédésének az eszközét. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök és Németh Szilárd rezsibiztos is többször beszélt arról: a hatósági ár magyar meghatározása elleni brüsszeli támadások a rezsicsökkentést akarják aláásni.

Az ITM közleménye ugyanakkor felidézi: az Európai Bíróság szerint Magyarország nem sértett uniós jogot azzal, hogy kizárja az energiahálózatokra kivetett különadó és a pénzügyi tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségek elismerését az energetikai rendszerhasználati díjak megállapításakor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen meglepetés érheti

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen meglepetés érheti