Az Egészségügyi Szakszervezet az orvosokéval arányos béremelést kér minden dolgozónak

Az Egészségügyi Szakszervezet az orvosokéval arányos béremelést kér minden dolgozónak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyrészt nem csak az orvosokra van szükség az egészségügyben, és nem csak őket terheli a járvány, másrészt bérfeszültséget szül, ha csak az orvosok kapnak jelentős béremelést.

Üdvözli Orbán Viktornak az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavait, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket a Független Egészségügyi Szakszervezet – olvasható közleményükben.

„A meghirdetett orvosbér-emelés azonban - ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével - komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval  mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, ha kapnak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik- még a beígért béremeléseket is figyelembe véve - megfeszítő munkájukat” – figyelmeztet a szakszervezet.

Ezért kérik, hogy

a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor.

A szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké – hangsúlyozza a szakszervezet. „Tudományos kutatások igazolják, hogy a halálozási ráták a legszorosabb kapcsolatot az őket ápoló szakdolgozók hiányával mutatják, különösen igaz ez az intenzív ellátásban.

Ha az egy betegre jutó ápoló létszám kisebb, mint 2,5, azzal arányosan nő a halálozások száma. Ennek különösen nagy jelentősége van, most a járvány idején.

A betegeket ápolók, a műszakiak áldozatos munkája az orvosokéval arányos bérfejlesztést indokol, ugyanúgy mint az egészségügyi és szociális ellátás extra terhelést elszenvedő közfinanszírozott ellátásban dolgozó többi munkavállalója, vagy más jogviszonyban foglalkoztatott dolgozója esetén.”

„Az orvosi béremelések pontos számainak és ütemezésének fényében szervezetünk a közfinanszírozott szakdolgozókra vonatkozó arányos béremelési javaslatot küld meg a kormányfőnek, Ebben azt is igényelni fogjuk, hogy a béremelésekre összehangolt időpontban kerüljön sor” – írják.

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután szombat reggel - több hónapos előkészítő munka után - találkozott a kormány és a kamara delegációja.

Orbán elmondása szerint a kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Megállapodtak továbbá arról, hogy

ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

A videóban Orbán Viktor miniszterelnök a béremelés ütemezéséről nem beszélt, de pénteken a Magyar Nemzet azt írta, a kormány egy három évre ütemezett emelésben gondolkodik, jövőre 80, a rákövetkező években pedig 20-20 százalékban. Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, tisztában van azzal a kormány, hogy a kamara kérésének teljesítése több száz milliárd forint, és utalt arra is, hogy a költségvetésben most sok a bizonytalanság.

Hozzászólások