szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Kijárási tilalmat, üzletek bezárását és más korlátozásokat jelentett be a belga kormány a járvány miatt, miközben az Európai Parlament plenáris ülésre készül Brüsszelben. Igaz, a képviselők távolról vesznek részt az üléseken és a szavazásokon is.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az uniós alapszerződések rendelkeznek arról, hogy az Európai Parlamentnek évente 12 plenáris ülést Strasbourgban kell tartania. Ez azt jelenti, hogy havonta egy hétre Brüsszelből a francia városban költözik az EP. Sok cikk született már ennek a szabálynak az értelmetlenségéről, kezdve a szervezési, szállítási nehézségektől mindezek költségein át a környezetszennyezés mértékéig. Franciaország azonban hallani sem akar arról, hogy lemondjon erről a jogról, sőt, 2011-ben azért perelték a franciák a parlementet, mert a 2012-2013-as ütemtervben az októberi plenárisokat kettébontották és kétnapos üléseket akartak “elszámolni” teljes egészként. A pert a franciák egyébként megnyerték.

Nem most kell eldönteni, de valószínűleg felmerül majd a kérdés, hogy jogi szempontból mi lesz az idei meg nem tartott strasbourgi plenáris sorsa. Eddig ugyanis összesen két ülés volt Franciaországban, még a járvány kitörése előtt. Ezeken kívül a lezárások előtt volt még egy plenáris, de azt Brüsszelben tartották. A járvány miatti korlátozások eredményeként a következő tíz plenáris ülés helyszíne szintén a belga főváros volt. A képviselők távolról vettek részt a napirendi pontok tárgyalásán, és a szavazásokon, illetve a Brüsszelben vagy Brüsszelhez közel élő politikusok személyesen is beültek az ülésterembe. A következő plenáris ülésen ezen a héten lesz, múlt pénteken dőlt el, hogy – bár ismét nagy volt a francia nyomás – Brüsszelben tartják, szintén távrészvétellel. Tulajdonképpen két vörös zóna közül kellett választani, a járvány második hulláma rendkívüli fertőzöttségi adatokat hozott mindkét városban. Sőt, Brüsszel rosszabb helyzetben van, mint Strasbourg, az Európai Parlamentet azonban mégsem zárják be, ahogy nem volt bezárva eddig sem. A belga főváros azonban egyre közelebb kerül a tavaszi lezárásokhoz. Egy televíziós interjúban Frank Vandebroucke egészségügyi miniszter ilyeneket mondott:

nagyon közel vagyunk a cunamihoz

és

többé már nem tudjuk ellenőrizni, hogy mi történik.

100 ezer lakosra az elmúlt két hétben egész Belgiumban átlag napi 605 fertőzött jut. Ez közel 8000 új esetet jelent, a kórházba felvettek száma is közel duplájára nőtt, csakúgy, mint az elhunytak aránya. Jelenleg harmincan veszítik életüket átlagban naponta, ezen belül az idősgondozási központokban az elhunytak aránya 133 százalékkal nőtt. Mindezek miatt Belgiumban pénteken úgy döntött a kormány, hogy szigorításokat vezetnek be hétfőtől:

  • egy hónapra bezárják az összes éttermet és kávézót, az érintettek állami támogatásban részesülnek,

  • kijárási tilalmat vezetnek be éjféltől hajnali ötig,

  • aki teheti, dolgozzon távmunkában, ahol ez nem lehetséges, ott biztosítani kell a biztonságos munkakörülményeket,

  • este nyolc óta után tilos alkoholt árusítani,

  • a karácsonyi vásárok elmaradnak,

  • a családon kívül csak egy személlyel lehet rendszeres kapcsolatot tartani.

A korlátozások ellenére az Európai Parlament eheti napirendjén számos fontos téma szerepel, a képviselők megvitatják a múlt heti uniós csúcs eredményeit, szó lesz az EU-s mezőgazdasági politika jövőjéről, az járványhelyzet hatásáról az oktatásra, erdőirtásról, digitális szolgáltatásokról és mesterséges intelligenciáról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon