szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pocsék nemzetközi hangulat a forint árfolyamának sem tesz jót, ráadásul egy napra van csak a jegybank kamatkörnyezet szempontjából meghatározó egyhetes betéti tendere.

367 fölé gyengült a forint euróval szembeni árfolyama október 28-án. A forint a napot még a 365-ös szinten kezdte, de kisebb kilengésekkel egész nap folyamatosan gyengült. A forint ezzel ismét közel került történelmi, 369-es mélypontjához.

A magyar deviza gyengélkedése nem kirívó a feltörekvő piacok devizái közt. A bizonytalan nemzetközi környezetben (romló járványhelyzet, amerikai elnökválasztás, brexit) a befektetők a biztosabb eszközöket keresik, a dollárt, az eurót, az aranyat.

A jegybank Monetáris Tanácsának október 20-ai kamatdöntő ülésén, illetve a döntéshez fűzött magyarázattal lett volna lehetősége mankót kínálni a forint árfolyamának. Ez azonban nem történt meg, a monetáris tanács nem változtatott a kamatokon (a várakozásoknak megfelelően), azonban a magyarázatban továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a jegybanknak inflációs célja van – a forint árfolyama csak annyiban érdekli, amennyiben az árfolyam hat az inflációra.

Emellett a monetáris tanács expliciten is leszögezte, hogy jelen állás szerint a jegybank elsődleges beavatkozási eszköze az egyhetes betéti eszköz kamata, illetve a betéti tender, amelyet csütörtökönként tartanak, vagyis a héten október 29-én.

Az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybank szeptember végén, suba alatt emelte a 0,6 százalékos alapkamattal megegyező szintről 0,75-re. Vagyis gyakorlatilag kamatemelést hajtott végre: az egyhetes betéti eszköz kamata meghatározó, a bankok ugyanis ezzel a rátával parkoltathatják a pénzüket a jegybankban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor