Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az önkormányzatok, továbbá intézményeik és cégeik a díjaikat sem emelhetik jövőre.

Nem sokal azután, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzati adók emelését, újak bevezetését és a jelenlegi kedvezmények csökkentését, egy péntek esti kormányrendelet tovább korlátozza a települések gazdálkodási önállóságát.

Eszerint az önkormányzatok, továbbá intézményeik és gazdasági társaságaik az általuk nyújtott szolgáltatásért, a tevékenységükért megállapított díjat, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díjat, illetve egyéb díjfizetési kötelezettséget sem emelhetik 2021-ben, nem terjeszthetik ki ezeket új kötelezetti körre, sőt a már esetleg megállapított új díjat sem vezethetik be. Ezzel ismét esetleg már elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeleteket írnak felül kormányrendelettel, amire a fővárosi VII. kerületi önkormányzat az adóemelés kapcsán kijelentette:

a tilalom ellenére érvényben tartják a már elhatározott adóemelésüket, és várják a Kúria és az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Az új tilalom csak akkor nem érvényes, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben „számszerűsíthető módon” meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek.

Ez a jogszabály is, mint általában a járványveszélyre hivatkozva meghozottak, azzal fejeződik be, hogy február 8-án hatályát veszti, tartalma azonban az egész 2021-es évre vonatkozik.

Egy másik új rendelet szerint a bérlő kérésére a veszélyhelyzet végéig meg kell hosszabbítani minden állami és önkormányzati lakás vagy egyéb helyiség bérleti szerződését, majd ezután 90 napig tilos emelni a bérleti díjat. Csökkenteni viszont korlátlanul szabad, még akkor is, ha a bérlő ezt nem kezdeményezi, és ez nem számít a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodást előíró törvény megsértésének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!