szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel Kína eredményes választ adott a koronavírus-járványra, az ázsiai ország gazdasága még az évtized vége előtt, 2028-ban lehagyja az amerikai gazdaságot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) nevű brit elemzőintézet eddig azzal számolt, hogy Kína 2033-ban előzi majd meg a világ jelenleg legnagyobb gazdaságát, ám a Covid–19-járvány hatásai, valamint a pandémiára adott válaszok miatt ez már 2028-ban be fog következni. „Arra számítunk, hogy 2021-től kezdve az USA gazdasága fokozatosan csökkenő részét adja majd a világ GDP-jének, és így Kína megelőzi a jelenlegi világelsőt” – jósolja a CEBR.  

A dw.com német hírportál által idézett tanulmány szerint a 2033-as dátum megváltoztatása mögött elsősorban az áll, hogy Kína másféle, hatékony választ adott a koronavírus-járványra és az idejében hozott szigorú lezárások miatt sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. A CEBR szerint 2021-ben az USA-ban is viszonylag gyors lesz a növekedés, ám 2022-től kezdve újabb lassulás várható. Az USA átlagosan évi 1,6 százalék körüli növekedésre számíthat, míg Kínában ez a szám 2021-2025 között 5,7 százalék körül mozog majd. 2026-2030 között Kína is lassul majd, ott 4,7 százalékos átlagos évi bővülésre lehet számítani.

A CEBR szerint a 2030-as évek elejéig Japán marad a világ harmadik legnagyobb gazdasága, ám ekkor India kerül fel a harmadik helyre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból