Tetszett a cikk?

Úgy tudjuk, a szakszervezetek új javaslatokat tettek a korábbi eredménytelen találkozók után. A tervekről azonban nem beszélnek, csak ha megegyezés lesz.

Szerda reggel 9 órakor folytatódnak a tárgyalások az idei minimálbérről – közölte a hvg.hu-val Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Részleteket nem tudni, mindössze annyit, hogy az érdekképviseletek múlt pénteken több javaslatot is küldtek a munkaadók és a kormány képviselőinek, ezekre várnak választ szerdán. Hogy mivel álltak elő, nem árulják el a szerdai találkozóig.

A kormányt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője képviseli majd, értesülésünk szerint tőle azt várják a szakszervezetek, hogy a korábbinál határozottabban foglal állást, elősegítve ezzel a régóta húzódó megegyezést.

A minisztérium december 31-i közleményében úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az előző év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást. Ehhez azt a felhatalmazást használta ki, hogy „járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetben” joga van a törvényektől eltérni.

Legutóbb év végén számoltunk be arról, hogy a szakszervezetek 10 helyett 5 százalékos emelést javasoltak kompromisszumként, a munkaadók pedig ugyan úgy vélik, hogy a válságban nem volna szabad bért emelni, 3,1 százalékos emelésbe belementek volna.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

A minimálbér összege ma Magyarországon bruttó 161 ezer forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti