Tetszett a cikk?

A szakszervezetek és a munkaadók képviselői ma tárgyaltak utoljára ebben az évben a minimálbér összegéről, de megállapodás továbbra sincs. Egyik oldal sem enged.

Továbbra sincs megállapodás a 2021-es minimálbér összegéről. A szakszervezetek délelőtt ültek tárgyalóasztalhoz a munkáltatói oldal képviselőivel, a tárgyalást a kormány részéről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezette.

November óta ugyan mindkét fél engedett valamit, a munkavállalók például a korábbi, 10, majd 6,5 százalékos emelés helyett 5 százalékos javaslattal éltek, míg a munkaadók 3,1 százalékkal emelnék a béreket, bár szerintük a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben egyáltalán nem szabadna béremelésről beszélni.

Valahogy kiizzadjuk

– mondta mégis a 3 százalékos esetleges emelésre a hvg.hu-nak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Rolek Ferenc szerint a kormány is 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re, ezért emelnék ők is ennyivel a béreket, noha szerinte „felelősen még ez sem alapozható meg”. A járványra utalva úgy fogalmazott, „nem lehet attól elrugaszkodni, hogy 2020-ban mi történt”.

A minimálbér összege jelenleg nettó 107 ezer, bruttó 161 ezer forint. 3,1 százalékos béremelés esetén 2021-ben bruttó 166 ezer forintra nőne, míg a garantált bérminimum 217 ezerre. A munkaadók azzal álltak még elő, hogy egy esetleges újabb munkáltatói járulékcsökkentés esetén hajlandóak lennének további béremelésre, erre azonban a kormány szerint csekély az esély.

A szakszervezetek többlépcsős megállapodást szerettek volna, vagyis azt, hogy 5 százalékkal emelkedjen a minimálbér 2021. január 1-jétől, és kapjanak garanciát egy automatikus évközi korrekcióra. "Ha a főbb makrogazdasági mutatókban, amelyekben megállapodunk, változás következik be, például az infláció az első félévben nem 3, hanem 4 százalék lesz, akkor 1 százalékkal még nő a minimálbér" – magyarázta a hvg.hu-nak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László. A kormány részéről azonban Palkovics László azt mondta, hogy a többlépcsős megállapodást nem támogatja.

Ha a szakszervezetek javaslatát fogadnák el, bruttó 8500 forinttal nőne 2021-ben a minimálbér. Ezzel szemben a munkaadók bruttó 5 ezer forinttal emelnének. A két oldal tehát lényegében bruttó 3050 forintban nem tudott megállapodni.

A tárgyalást januárban folytatják. Megegyezés legkorábban január közepén várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is