szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritka helyzet az, amikor egymás után hallgathatjuk a Galaxis útikalauz stopposoknak és Hszi Csin-ping jótanácsait a válságkezelésről, de a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-konferenciáján ez is megtörtént. A rendezvény fő kérdése az volt, hogyan változnak a jegybankok feladatai a mostani válságban, és milyen tanulságokat lehet levonni a 2020-2021-es helyzetből a távolabbi jövőre.

Három fő feladatuk lesz a világ nemzeti bankjainak a válságkezelésben és a válság utáni időkben – ezzel nyitotta meg Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MNB Lámfalussy-konferenciáját. A fő kihívások a következők:

  • szorosabb együttműködésre van szükség a kormányok és a jegybankok között,
  • a jegybanki mérleg bővítésével több pénzt beletenni a válságkezelésbe,
  • az állampapírpiacon keresztül segíteni a gazdaságot.

A korábbi évekkel ellentétben Matolcsy György jegybankelnök nem vett részt a konferencián – ő ezúttal csak a Növekedés.hu-n értekezett arról, hogy Magyarország nem tudott növekedni 2020-ban – pedig ő még így látta tavaly nyáron is.

Az MNB Lámfalussy-díját, amely a monetáris politikában végzett munka elismeréseként jár, idén Boris Vujcic, a Horvát Nemzeti Bank első embere kapta meg. A magyar sajtótájékoztatókon edződött újságíróknak újdonság lehetett, hogy a díjátvevő beszédében a Monty Pythonra és a Galaxis útikalazura hivatkozva vezette le, mi a jegybankok feladata a válságkezelésben: pénzt adni azért, hogy pénzt vegyenek fel, választ kínálni az életre, a világmindenségre meg mindenre, és folyamatosan azt üzenni:

Ne ess pánikba!

Erős váltás volt, hogy Douglas Adams után a következő beszédben már Hszi Csin-pingtől hallgathattunk idézetet, de nem meglepő – a rendezvényre Pekingből jelentkezett be Ji Gang, a kínai jegybank elnöke. Arról beszélt: Kínában a válság alatt a jegybank fő feladata a reálgazdaság támogatása és a bankoknak adott iránymutatás most, de abban is segítenék az ország vezetőit, hogy a zöld gazdasági céljaikat elérjék.

Ezek után következett az online panelbeszélgetés arról, hogy miként változnak a jegybankok feladatai a járvány után.

Jacques de Larosière, az IMF volt vezérigazgatója és a francia jegybank volt elnöke arról beszélt: a mostani válságban a nemzeti bankok gyorsan léptek, így alapvető szerepet játszottak abban, hogy ne omoljon össze egy gazdaság sem. A jegybankok a gyakorlatban a fiskális politika ügynökei lettek, annyi pénzt pumpáltak a gazdaságba most – magyarázta. Ebben csatlakozott hozzá Philip Lane, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja is. Azonban Lariosiere arra is figyelmeztetett:

a válság után át kell majd gondolni, jó-e, hogy a jegybankok minden kormányzati költekezést támogatnak, akkor is, amikor minden hiánycélt elengedtek.

Az is problémát okozhat, ha a túl alacsony infláció és a nullához közeli vagy épp negatív kamatok hosszú ideig maradnak meg – tette hozzá. Ha azt mondjuk a befektetőknek, hogy tíz év múlva is alacsonyak lesznek a kamatok, azzal azt üzenjük nekik, hogy nem nagyon lesz növekedés.

William English, a Yale Egyetem professzora úgy látja: túlságosan a mostani válság sem változtatta meg a monetáris politika szerepét. A megszokottaktól eltérő döntéseket láthatunk a világ jegybankjaitól – ilyenek például a még tovább csökkenő kamatok –, de még nem egyértelmű, hogy ezek sikeresek lesznek-e.

És egy ilyen helyzetben, amikor a kormányok és a jegybankok együttműködése egyre szorosabb, arra is figyelni kell, hogy az intézményrendszer szabályai védjék a nemzeti bankok függetlenségét – tette hozzá. De szerinte az is kihívást jelent most a jegybankok számára, hogy elmagyarázzák a médiának és a gazdasághoz annyira nem értőknek is, hogy mi a döntéseik magyarázata és célja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Az Oppo is megmutatta, hogyan tölti távolról a telefont

Videó: Az Oppo is megmutatta, hogyan tölti távolról a telefont

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban