szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?

Az otthonfelújítási támogatásról és az ahhoz kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitelről sokaknak az ugrik be elsőre, hogy ezek elsősorban a fiataloknak szólnak, ám valójában akár nyugdíjasként is kihasználható mindkét lehetőség, ha teljesül néhány fontos feltétel.

Az otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás, amivel az állam a lakásukat vagy házukat felújító, korszerűsítő családokat kívánja támogatni azzal, hogy utólag visszautalja a költségek 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot.

Két fontos feltételnek kell megfelelni a vissza nem térítendő támogatáshoz:

  1. Az igénylővel közös címen kell laknia legalább egy 25 évesnél nem idősebb gyermekének, illetve ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akkor lehet 25 évnél idősebb is. Ezen felül a nyugdíjassal élő gyermek lehet annak kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja. Ez utóbbi esetben ráadásul elég a nyugdíj, nem is kell mellette munkaviszony. Itt érdemes megjegyezni, hogy az örökbefogadott gyermekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a vér szerinti gyermekre.
  2. A másik fontos feltétel, hogy igényléskor, valamint az azt megelőző egy évben a nyugdíj mellett folyamatos munkaviszonya vagy vállalkozói jogviszonya legyen az igénylőnek. A folyamatosság azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben nem volt összesen 30 napnál több megszakítás benne.

Mi a helyzet az otthonfelújítási hitellel?

A támogatott otthonfelújítási hitel egy kifejezetten olcsó, maximum 3 százalékos kamatú felújítási célú lakáshitel, amiből ki lehet fizetni a felújítási munkálatokat, hogy azután az állam által utalt otthonfelújítási támogatás automatikusan lecsökkentse a fennálló tartozást. A hitelt bárki igényelheti, aki megfelel az otthonfelújítási támogatás személyi feltételeinek (lásd fentebb), valamint rendelkezik megfelelő összegű jövedelemmel és ingatlanfedezettel.

A véglegesített öregségi nyugdíj önmagában is hitelezhető jövedelemnek számít, amit a plusz munkavállalói vagy vállalkozói bevétel kiegészít, így ezek együttes összege alapján határozza meg a bank, hogy mennyi havi törlesztőt vállalhat be valaki.

Idősek esetében ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy a bankok megszabják a hitelezhetőség felső korhatárát (65-75 év) is. Egy részüknél azonban van arra lehetőség, hogy egy fiatalabb adóstárs bevonásával idősebb korban is kapjon valaki kölcsönt.

A hitel maga is a támogatáshoz igazodik, így a felvehető hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint, míg a futamidő legfeljebb 10 év lehet. Fontos tudni, hogy a hitel igénylését követően a munkálatokat 1 éven belül el kell végezni, valamint az erről szóló számlákat a Magyar Államkincstár részére az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül be kell nyújtani. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné alakul át.

Mi a helyzet a nyugdíj előtt állókkal?

Amennyiben valaki a közeljövőben menne nyugdíjba, akkor az otthonfelújítási támogatás és a hitel szempontjából arra kell készülnie, hogy pusztán a nyugdíj nem lesz elegendő a jogosultsághoz. Vagyis már felújítási hitel igénylésekor dolgoznia kell, vagy nyugdíj mellett kell munkát vállalnia, ennek pedig a támogatási kérelem benyújtásakor is teljesülnie kell.

Mit tehetünk, ha nem vagyunk jogosultak a támogatásra?

Amennyiben valamilyen feltétel miatt nem jogosult otthonfelújítási támogatásra és hitelre egy nyugdíjas, akkor felújítási célú – vagy akár szabad felhasználású – személyi kölcsönből vagy jelzáloghitelből finanszírozhatja meg a munkálatokat. Az előbbi gyorsabb, míg az utóbbi alacsonyabb kamattal vehető fel, ám a jelzáloghitelek viszonylag magas egyszeri költségei miatt ezek inkább nagyobb hitelösszeg esetén jelentenek jobb megoldást. Mivel az öregségi nyugdíj jól hitelezhető, jövedelmi oldalról mindkét megoldás működőképes lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A "magyar konzervativizmus gondolatát" terjeszti majd külföldön egy új magyar folyóirat

A "magyar konzervativizmus gondolatát" terjeszti majd külföldön egy új magyar folyóirat

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?