szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ezt kérdezi az ellenzék Törökországban, ahol a gazdasági válság már évek óta csökkenti az életszínvonalat és Erdogan népszerűségét.

Erdogan szerint három veszély fenyegeti Törökországot: a kamatláb, az infláció és a líra árfolyama. Erre hivatkozva adott el a nemzeti bank 128 milliárd dollárt a devizatartalékból, de az ellenzék szerint valójában kormányközeli cégeket mentettek így meg a csődtől – írja a Bloomberg.

Erdogan szerint az ellenzék állítása hazugság. Ugyanakkor elismerte, hogy valójában 165 milliárd dollárral csökkent a nemzeti bank devizatartaléka 2019-ben és 2020-ban.

Mi történt valójában?

2018-ban a líra új válsággal nézett szembe, és ezt a nemzeti bank óriási dolláreladásokkal próbálta meg ellensúlyozni. Ezt a politikát egészen tavaly novemberig folytatta a nemzeti bank, melynek élén Berat Albayrak, a szultán veje állt. Ő korábban pénzügyminiszter is volt, de külföldön nem becsülték sokra, mert a vádak szerint szolgalelkűen követte apósa ellentmondásos utasításait.

Erdogan, aki a múlt hónapban rúgta ki a legutóbbi nemzeti bank elnököt, most közölte pártjának vezérkarával, hogy a jövőben is fenntartja a jogot, hogy a nemzeti bank devizatartalékának eladásával támogassa a gazdaságot, illetve védelmezze a török lírát.

A török elnök szerint a nemzeti bank 30 milliárd dollárt költött a fizetési mérleg hiányának enyhítésére, miközben 31 milliárd dollár értékű tőke áramlott ki Törökországból. Ezen felül 54 milliárd dollár értékben vettek "a hazai vásárlók" a nemzeti bank deviza- és aranykészleteiből.

Kik voltak ezek a hazai vásárlók? Erről nem árult el semmit sem és az sem könnyíti a helyzetet átlátni akarók helyzetét, hogy a nemzeti bank – Erdogan útmutatását követve – 2014 óta nem ad ki jelentéseket. Április elején a pénzügyminiszter ugyan felszólította a nemzeti bank új kormányzóját, hogy tegyen közzé megbízható adatokat, de azóta sem történt semmi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!