szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

Ismét emelkedett a babaváró hitel referenciakamata, amely a támogatás elvesztése esetén visszafizetendő összeg számolási alapját adja. Ez azt jelenti, hogy a júniusi igénylőknek magasabb visszafizetendő összeggel kellene számolni, mint a májusban igénylőknek, ha valamiért mégsem tudják teljesíteni a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket. A Bank360.hu elemzői kiszámolták, mekkora összegről van szó, illetve, hogy mire számíthatnak az igénylők a támogatás elvesztése esetén.

Az elmúlt hónapok trendjéhez hasonlóan tovább emelkedett a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat: a május elején közzétett érték 1,70 százalék, ami az előző hónaphoz képest 13 bázispontos emelkedés. A magasabb érték a júniusi igénylőkre vonatkozik, a májusi igénylőknek az előző hónapban közzétett 1,57 százalékos érték alapján fogják kiszámolni a visszafizetendő állami támogatás mértékét.

Mikor és mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyerek?

A babaváró hitel kamattámogatásának köszönhetően az igénylők 0 százalékos kamat mellett törleszthetnek a támogatás időszakában, az egyetlen számottevő költség a kezességvállalási díj - ez a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka, és évente számítják ki. A rendelet szerint a havi törlesztőrészlet és a kezességvállalási díj együttesen nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

Ez a helyzet megváltozik abban az esetben, ha a házaspár a futamidő első öt évében nem teljesíti a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket, illetve akkor is, ha az első öt évben a válás mellett dönt a pár, gyermek nélkül. Utóbbi esetben a válás időpontja lesz a mérvadó a visszafizetendő kamattámogatás kiszámításánál - vagyis ez egyedi érték. Az öt év elteltével visszafizetendő támogatás mértékét azonban pontosan kiszámíthatjuk, ha ismerjük az igénylés időpontját.

A kamattámogatás időszaka alatt az ügyleti kamat az Államadósság Kezelő Központ által meghatározott referenciaérték 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke. A májusi igénylőknél 4,04 százalék, júniusi igénylés esetén pedig 4,21 százalék. Ez alapján az egy összegben visszafizetendő összeg a májusi igénylőknek 1,82 millió forint körül alakul, a júniusi igénylők viszont ennél 76 ezer forinttal magasabb összegre számíthatnak, 1,89 millió forintra.

Tovább nő a kamat a futamidő hátralévő részében

A kamattámogatás elvesztése után a referenciaérték 130 százalékához nem 2, hanem 5 százalékpontot kell hozzáadni, és a törlesztést az új ügyleti kamat alapján kell folytatni. Az igénylésnél használt referenciaértékkel öt év után már nem tudunk számolni, hiszen az öt éves kamatperiódus miatt új referenciaérték lesz mérvadó. A jelenlegi referenciaértékkel számolva a májusi igénylőkre 7,04 százalékos, a júniusi igénylőkre pedig 7,21 százalékos ügyleti kamat vonatkozna.

Ez a piacon egy kedvező személyi kölcsön kamatszintjéhez áll a legközelebb, azzal a különbséggel, hogy a babaváró hitel futamideje jóval hosszabb - maximális hitelösszeggel és futamidővel számolva a kamattámogatás elvesztése után még 15 év lesz hátra a törlesztésből. A teljes visszafizetendő összeg emiatt magasabb lesz, mintha személyi kölcsönként vettünk volna ugyanekkora hitelösszeget, a jövedelmet azonban kevésbé terheli meg a hosszabb törlesztés.

A kamattámogatás elvesztése után is járhat a gyermekvállalási támogatás

Nem esnek el minden támogatástól azok a párok, akik öt év után elveszítik a kamattámogatást. A babaváró hitelhez kapcsolódó gyermekvállalási támogatást továbbra is igénybe tudják venni, ha az ötödik év után legalább két gyermeket vállalnak természetes úton, vagy örökbefogadással.

A felvett kölcsönt ekkor már kamattal terhelve törlesztik, a fennálló tartozásból ettől függetlenül levonják a gyermekvállalási támogatást, ha igazolják a jogosultságot. A második gyermek után a fennálló tőketartozás 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást. Az összeget minden esetben az államkincstár utalja a kölcsönt folyósító hitelintézetnek.

A folyósítást nem érinti a referenciakamat, továbbra is népszerű a termék 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett legfrissebb folyósítási adatok alapján a babaváró hitel továbbra is népszerű az igénylők körében, 2021. márciusban összesen 53,77 milliárd fogyott belőle, ami közel 15 százalékos emelkedést jelent a februári eredményekhez képest. Ilyen sok babaváró kölcsönt tavaly július óta nem helyeztek ki a bankok.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!