Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzéki vezetők közös ígérete szerint a 2022-es kormányváltás után az önkormányzatok visszakapják jogköreiket, bevételeiket és vagyonelemeiket, de legalábbis jóvátételre számíthatnak.

A teljes ellenzéki összefogás pártelnöki/miniszterelnök-jelölti, de minimum alelnöki szinten képviseltette magát Dunaújvárosban, Pintér Tamás polgármester sajtótájékoztatóján, hogy együtt tiltakozzanak az új gazdasági övezet kialakítására vonatkozó kormányzati terv ellen.

Mivel az ellenzéki összefogás hét pártból áll, ez hét pártelnököt jelent (plusz a polgármester, plusz felszólalt a térség országgyűlési képviselője, Kálló Gergely):

 • Gyurcsány Ferenc, DK,
 • Jakab Péter, Jobbik,
 • Karácsony Gergely, Párbeszéd,
 • Keresztes László Loránt, LMP,
 • Márki-Zay Péter, Mindenki Magyarországa,
 • Orosz Anna, Momentum,
 • Tóth Bertalan, MSZP.

A felszólalók magas számát tekintve a szűk félórás menetidő rendkívül alacsony, ez persze azzal járt, hogy mindenkire csak pártpercek jutottak. Így aztán a tájékoztató kicsit divatbemutatósra sikerült, minden szereplő elsétált a kifutó elejére, megmutatta magát a mikrofonoknak, majd visszasétált a helyére. A miniszterelnöki előválasztás csak ősszel lesz,

ha az ellenzéki pártok tartják magukat ehhez a formátumhoz, és minden fajsúlyosabb ügyben felvonultatják a teljes nehéztüzérséget, akkor a jelöltek (és a publikum) hosszú nyárra számíthatnak.

A szereplők ruhája változatosabb volt, mint amit a mondandójuk, nagyjából ugyanaz hangzott el hétszer:

 • A Fidesz megkárosítja Dunaújvárost és környékét.
 • A Fidesz általában véve leépíti az önkormányzatiságot.
 • A Fidesz különösen az ellenzéki önkormányzatokat sanyargatja.
 • Az ellenzéki összefogás össze van fogva.
 • Az összefogás mindent meg fog tenni, hogy az új gazdasági övezet ne valósuljon meg. [Mivel a kormány ebben az ügyben azt csinál, amit akar, az ellenzék maximum sajtótájékoztatókat tarthat. A nyilatkozók nem is vitték túlzásba e pont hangsúlyozását.
 • A 2022-es kormányváltás után az önkormányzatok visszakapják jogköreiket, a Fidesz által elvont bevételeiket és vagyonukat. De legalábbis valamiféle jóvététel lesz.

A hvg.hu birtokába került javaslat szerint az új különleges gazdasági övezet a „Duna mente Fejér megye” nevet kapná. A különleges gazdasági övezetekről szóló 2020 közepi – sok vitát kiváltott – törvény értelmében az övezetekből a helyi adók nem a települési önkormányzatokhoz folynak be, hanem a megyeiekhez, és az dönt a pénzek újraosztásáról. Az előterjesztés szerint a dokumentum a Miniszterelnökségen készült, a Fejér megyei közgyűlés elnöke kezdeményezésére. A közgyűlés elnöke a fideszes Molnár Krisztián.

Az övezet része lenne dél-koreai SK Innovation iváncsai, 680 milliárd forintos – vagyis az ország történetének eddigi legnagyobb – gyárépítése. A változás összesen száz hektárnyi területet érintene, az akkumulátorgyár mellett többek közt a török Yaris Kabin épülő, 6,5 milliárd forintos mezőgazdaságigépalkatrész-üzemét és a Hankook rég működő rácalmási gumigyárát, illetve annak folyamatban lévő bővítését.

A kormány az övezetek kialakításáról saját hatáskörben dönthet, azonban elvileg egyeztetnie kell az érintett önkormányzatokkal. Ebből a dunaújvárosit biztosan kihagyták, amely pedig szomszédaival kötött szerződései alapján mind az iváncsai ipari parkból, mind a Hankook-gyárból befolyó iparűzési adó felére jogosult.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!