szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid időre benézett a forint 350 alá is, majd valamivel e szint fölött állt meg.

Folytatódik a forint erősödése. Miután hétfőn 355-nél járt az árfolyam, kedd reggel már csak 351,4 forintot kellett adni egy euróért, a tőzsdenyitások után pedig percek alatt nagyot ugrott az árfolyam: volt olyan pillanat is, amikor 349,53 forintba került egy euró. Ez után egy kicsit korrigált,

a délelőtt jelentős részében 350,4-350,7 környékén állt, azaz a hétfőinél még mindig erősebb.

Ez szinte napra pontosan kilenc havi csúcsot jelent, tavaly augusztus 16-án volt utoljára ennél erősebb a forint.

A változás egyik oka az, hogy Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn bejelentette, látják, hogy a vártnál nagyobb az infláció, ezért elképzelhető, hogy alapkamat-emelés jön, és a jegybank eszközvásárlási programját is visszafoghatják. Erre tehetett rá egy lapáttal az, hogy kedd délelőtt meglepően jó GDP-adat érkezett: a visszaesést ugyan nem úsztuk meg az első negyedévben a tavalyi évkezdéshez viszonyítva, de a tavalyi utolsó negyedévhez képest váratlanul nagy növekedést mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy a gyorsabb talpraállás az inflációt is felfelé hajtja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!