szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az is lehet, hogy a bontás összegét a házak tulajdonosainak kell kifizetniük.

Ledózeroltatta az állami beruházócég a még álló Fertő tavi mólókat és cölöpházakat – írja a Telex. Az ingatlanok ügyében a tulajdonosok ügyvédei több indítványt is beadtak, mert szerintük az önköltségen, kártalanítás nélkül elrendelt bontásnak nem volt megfelelő jogalapja.

A beruházó cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) ugyanakkor még azt sem várta meg, hogy a bíróság elbírálja azt a kérelmet, és még az is lehetséges, hogy a bontás összegét is rá fogják terhelni a tulajdonosokra.

A cikk szerint a cölöpházak tulajdonosainak az állami cég a kezdetektől azt próbálta bebizonyítani, hogy a házaiknak nincs helyük a tavon, annak ellenére, hogy az ingatlanok nem a beruházás területén helyezkednek el, vagyis érdekellentét sincsen. A kártalanítás fel sem vetődött, hiába vásárolták meg több millió forintért a házak bérleti jogát. Sőt, az állam azt sem ismerte el, hogy ingatlanokról van szó.

A házak tulajdonosainak a képviselői birtokvédelmi kérelmet adtak be, hogy az ügyben tervezett per végéig ne bonthassák le az épületeket. Ez azonban úgy néz ki, meghiúsult, mert Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő fotói szerint megtörtént az épületek lebontása.

A Fertő tónál egyébként 30 milliárd forintból épülnek kikötők, apartmanok, sportpályák. A tervek között szálloda és parkoló is szerepel. Civilek korábban már többször tiltakoztak a beruházás ellen, a Greenpeace pedig bírósághoz fordult. A cölöpházakról és a beruházásról itt írtunk:

Nem Jesolo, romhalmaz - beeveztünk a Fertő tavi gigaprojekt területére (videó)

A Fertő tavi gigaberuházás gőzerővel fejlődik: állami pénzből már épülnek a kikötők, bontják a cölöpházakat, közműveket fektetnek, terepet rendeznek. Közben a környezetvédelmi engedélyt is módosították, hogy egész évben lehessen a tavat kotorni. A helyiek tiltakoznak, a beruházó hajthatatlan. Mutatjuk a területet földön, vízen, levegőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!