szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Édességből közel egy tonnát kellett kivonni a forgalomból, 59 darab bírságot szabtak ki.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés-sorozat december 15-én lezárult első szakaszában országosan összesen 779 ellenőrzésre került sor. Ebből 135 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 542 az élelmiszer-forgalmazásban és 77 kitelepült vendéglátóhelyen, valamint 25 kitelepült jövedéki engedélyes árusítónál történt – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Az ellenőrök leggyakrabban (35 esetben) higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban 26 esetben tártak fel hiányosságot.

Az ellenőrzések során összesen 149 különböző élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, kevesebb, mint 1 tonna mennyiségben,

aminek a legfőbb oka a jelölési hiba volt, leginkább a külföldi édességek esetében. A tapasztalt hiányosságok miatt 1 üzletben kellett a tevékenységet korlátozni, emellett az ellenőrök 3 alkalommal figyelmeztetést, 59 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Utóbbiak összege idáig 4 millió forint, azonban több eljárás jelenleg még folyamatban van.

Az első héten összesen 43 élőhalat árusító hely állatvédelmi célú ellenőrzése zárult le. Az állattartási körülmények, valamint az állategészségügyi dokumentációk vizsgálata során súlyos jogszabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek:

a tároló medencék nem voltak túlzsúfoltak, és azokban a vízminőség, a levegőztetés is megfelelt az előírt követelményeknek. Sérült halat nem találtak a vizsgálatot végzők, és a halak értékesítés előtti kötelező kábítása is megtörtént.

A vendéglátás területén folytatott eddigi ellenőrzések tapasztalata, hogy a rendezvényekre, adventi, karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátók megfelelően felkészültek. A vállalkozók biztosították az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontok betartásához szükséges feltételeket, és bejelentési kötelezettségüknek is eleget tettek. Jellemzően a forgalmazott termékek és alapanyagok eredetét is tudták számlával, szállítólevéllel igazolni. Probléma néhány esetben a dolgozók egészségügyi kiskönyvével, valamint az allergén összetevőkkel kapcsolatos tájékoztatás terén akadt. Kirívó esetekként említhető, hogy

egy vendéglátóhelyen lejárt minőségmegőrzési idejű fűszereket is használtak az ételkészítéshez,

egy másiknál pedig a mosogatás és a kézfertőtlenítés feltételei hiányoztak. A feltárt hiányosságok nagyobb részét már az ellenőrzés idején megszüntették a vállalkozók, és mostanra a több időt igénylő javításokat, pótlásokat is elvégezték.

A karácsonyi vásárokra kitelepült jövedéki engedélyes árusítók, forralt bort forgalmazók körében: a 25 kitelepült egységből 4 helyen hiányzott a gyártmánylap és 5 alkalommal nem tudták bemutatni az alapanyag származását igazoló dokumentumot.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!