szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Több tíz millió forintnyi élelmiszer-adományt gyűjtött rászorulóknak az Élelmiszermentő Központ, bár a konkrét tevékenység, amelynek elvégzésére létrehozták, nem egészen ez. Eközben a működtetésük költségei már 10 milliárd forintnál járnak.

Folytatja adománygyűjtő akcióit az állami Élemiszermentő Központ (ÉMK), ezúttal húsvét alkalmából kérik a hazai cégeket, hogy adományozzanak tartós élelmiszert a rászorulóknak rajtuk keresztül. A jelenlegi akció kedvezményezettje a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Ez már többedik ilyen akciója három éve, a parlamenten lóhalálában átvert törvénnyel megalapított állami cégnek. 

Az ÉMK felállításának és működésének költségei már 10 milliárd forint felett járnak, a konkrétan rábízott tevékenységnek – ez a kereskedők által kötelezően jótékony célra felajánlott, lejárati időhöz közeledő élelmiszertermékek rászorulókhoz juttatásának koordinációja volna – azonban érdemi nyoma még nincs. Eközben az általuk kiírt milliárdos közbeszerzéseken a kormányhoz igen közel álló szereplők tarolnak.

10 milliárd felett az állami élelmiszermentés költségei, érdemi eredmény nincs, de Tiborcznak már jutott falat

Három éve alapították az állami Élelmiszermentő Központot azzal a céllal, hogy csökkentsék az élelmiszer-pazarlást, és a rászorulóknak juttassák a lejárat közeli élelmiszereket. A központra eddig több mint 8 milliárd forintot költött az állam, és idénre további bő 2 milliárdot szánnak rá, jóllehet a rábízott tevékenységet egyelőre nem látszik űzni, csak, mivel beszél róla és adományt is gyűjt, legfeljebb hobbi szinten.

A nonprofit szervezet mindeddig a mostanihoz hasonló jótékonysági adománygyűjtésekkel igyekezett észrevetetni magát, és – mint közleményeiben rendszeresen jelzi is – felhívni a figyelmet az élelmiszermentés fontosságára.  

Az eddigi jótékonysági akciók eredményéről azonban csak homályosan kommunikáltak „több száz rászoruló család”, „több tonna élelmiszer” eljuttatásáról számoltak be. Az új közleményben már konkrét szám is szerepel, az eddigi akciók során

több tíz millió forint értékben, több mint 45 tonna élelmiszeradomány gyűlt össze és került a kedvezményezettekhez.

A mennyiséget érdemes kontextusba helyezni: Magyarországon fejenként és évente 65 kilogramm élelmiszert dobnak ki a háztartások, országos szinten ez 245 ezer tonna. Ennyivel 450 ezer ember egy éven keresztül jól tudna lakni.

(Nyitóképünk illusztráció!)

Játszós ruhában kezdték, ma már szuperokos algoritmussal végzik az ételmentést a magyar Tescónál

Azzal is hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, hogy kidobjuk a felesleges ételt, de ezt egyelőre rajtunk nem, csak a nekünk élelmiszert kínáló nagyobb kereskedőkön kérik számon, rajtuk viszont egyre szigorúbban. De mi kell ahhoz, hogy hatékonyan tudják csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és hogy a mégis megmaradó, de még fogyasztható felesleg se a kukába, hanem a rászorulókhoz kerüljön?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!