Tetszett a cikk?

A ciprusi görög és török közösség vezetői február 28. helyett március 10-én nyilatkoznak végérvényesen arról, elfogadják-e a Ciprus újraegyesítését célzó ENSZ-béketervet és megtartják-e a megállapodás sorsáról döntő népszavazást.

Noha az ENSZ eredetileg február 28-i határidőt adott a ciprusi görög és török vezetőknek, hogy döntést hozzanak a svájci mintára kialakítandó konföderáció tervéről, a holtpontra jutott tárgyalások miatt az ENSZ a határidőt eltolta március 10-ig. Kofi Annan, a világszervezet elnöke Ankara és Athén felkeresése után szerdától Nicosiában tárgyalt Tászosz Papadopulosz megválasztott ciprusi görög elnökkel és Rauf Denktas ciprusi török vezetővel. Az ENSZ elnöke a pénteken véget ért háromoldalú megbeszéléseken mindössze annyit tudott elérni, hogy a két politikus elfogadta az új határidőt: március 10-én nyilatkoznak végérvényesen arról, elfogadják-e a Ciprus újraegyesítését célzó ENSZ-béketervet és megtartják-e a megállapodás sorsáról döntő népszavazást. A megállapodás annál is sürgetőbb lenne, mert egyezség híján Ciprus törökök lakta része nem csatlakozhat az Európai Unióhoz, ugyanis az uniós tagjelölt államok április 16-án írják alá a csatlakozási szerződést Athénban.
Ha március 10-ig létrejönne az egyezség, úgy március 30-án népszavazást tartanak mindkét közösségben. Amennyiben a választók is jóváhagynák a béketervet, akkor Ciprus újraegyesített országként csatlakozhatna az Európai Unióhoz. Sok reményt egyik fél sem fűz a megállapodáshoz, áttörés nemigen várható. Denktas egyenesen úgy fogalmazott, hogy nem lenne korrekt és demokratikus megoldás népszavazást rendezni az ENSZ béketervéről. A ciprusi törökök vezetője szerint képtelenség elvárni azt az emberektől, hogy megértsenek egy ilyen bonyolult tervet, ehhez útmutatásra lenne szükségük a pártok, a parlament vagy a civil szervezetek részéről, márpedig a folyamatból éppen ezek a szervezetek kimaradnak.
A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények arról tanúskodnak, hogy a ciprusi törökök többsége nem ért egyet Denktas álláspontjával. Egy pénteken közölt felmérés szerint a ciprusi törökök 59,6 százaléka támogatná az ENSZ béketervét, 33,8 százaléka pedig ellene szavazna, ha most vasárnap lenne a referendum.
Ciprus 1974 óta megosztott, miután Törökország hadserege megszállta a szigetország északi részét, válaszul a Görögországgal való egyesülést szorgalmazó szélsőséges görög ciprióták - az akkori athéni junta által támogatott, ám elvetélt - államcsínyére. A nemzetközi közösség Cipruson csak a görög rész államalakulatát ismeri el törvényesnek. (MTI)
Újabb halott az amerikai zavargásokban, őrizetbe vették a New York-i polgármester lányát is

Újabb halott az amerikai zavargásokban, őrizetbe vették a New York-i polgármester lányát is

Egy olasz kórházvezető szerint elvesztette mostanra az erejét a koronavírus

Egy olasz kórházvezető szerint elvesztette mostanra az erejét a koronavírus

Nem biztos, hogy Pintér Sándor ezt várta: így újítaná meg a MOK az alapellátást

Nem biztos, hogy Pintér Sándor ezt várta: így újítaná meg a MOK az alapellátást