Tetszett a cikk?

Kedd reggelre 49-re emelkedett a csecsenföldi Znamenszkoje körzeti központban elkövetett szakadár merénylet halálos áldozatainak száma; a terrorcselekménynek az eltérő közlések szerint 269-320 sérültje van, 57 sebesült állapota súlyos. Az öngyilkos terrorista egy robbanóanyaggal megrakott Kamaz teherautóval hajtott bele a kormányépületbe.

Az áldozatok pontos számának megállapítására azért is várni kell, mert több embert szinte teljesen széttépett a detonáció, és további holttestek lehetnek a leomlott betontömbök alatt is. A mentőalakulatoknak két túlélőt hoztak ki a romok alól. A csecsenföldi polgári védelmi minisztérium közlése szerint a terrorcselekménynek egész családok, köztük több gyermek esett áldozatául. A legtöbb halott helyi lakos, aki ügyes-bajos dolgainak intézése miatt volt az adminisztrációs központ területén. Csecsenföldön három napos gyászt rendeltek el. A területen a körzeti adminisztráció, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a helyi rendőrparancsnokság volt elhelyezve. Előzetes adatok szerint az FSZB katonái közül tízen vesztették életéküket. Súlyosan megsebesült a biztonsági szolgálat körzeti parancsnoka is. A hivatali épületek mellett a detonáció lerombolt két nyolclakásos lakóházat is, másik kettőt pedig súlyosan megrongált.A teherautóban három öngyilkos terrorista, két férfi és egy nő ült.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint azok állnak a robbantás mögött, akik fékezni akarják az új alkotmányról márciusban megtartott népszavazással elindult csecsenföldi békefolyamatot. Szalambek Maigov, Aszlan Maszhadov félhivatalos oroszországi megbízottja azt közölte az orosz Eho Moszkvi rádióval, hogy a szakadár vezetőnek nincs köze a terrorcselekményhez, "az ilyen módszerek elfogadhatatlanok a csecsen ellenállás számára".
A robbanószerrel megpakolt Kmaz teherautó délelőtt hajtott neki Nadtyerecsnij körzet központjában a helyi adminisztráció irodáit, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a rendőrség parancsnokságát magában foglaló kormányzati épületkomplexumnak. A becslések szerint egy tonna TNT erejének megfelelő detonáció akkor következett be, amikor a jármű nekihajtott az objektum sorompójának. Az őrök tüzet nyitottak a felbukkanó teherautóra, de már nem tudták feltartóztatni. A robbanás a hivatali épületek mellett lerombolt tíz, az objektum területén lévő lakóházat is. A súlyos sérültek között van Majbrek Huszijev, az FSZB körzeti parancsnoka is. A szakadárok hasonló módszerrel robbantották fel tavaly december 27-án a csecsenföldi kormány grozniji épületkomplexumát; az akkori akció 70 halálos áldozatot követelt.
Putyin utasítására Viktor Kazancev, az orosz elnök észak-kaukázusi teljhatalmú megbízottja személyesen irányítja a nyomozást. Rudnyik Dudajev, a csecsenföldi nemzetbiztonsági tanács vezetője a köztársaság kormányzati épületei őrzésének szigorítását ígérte a merénylet után; szerinte egyelőre nem tudni, hogy a szakadárok melyik csoportja követte el a merényletet. Ilja Sabalkin ezredes, az észak-kaukázusi műveleteket irányító törzs szóvivője úgy vélte, az akció mögött egyértelműen "a szakadárok soraiban lévő arabok" állnak, akik a Kaukázusban is egyre többször alkalmazzák az Izraelben alkalmazott öngyilkos merénylet módszerét. Sabalkin szerint a történtek miatt nem növelik az orosz haderő létszámát Csecsenföldön, és nem állítanak fel több ellenőrzési pontot sem a köztársaság területén.
Putyin ugyancsak hétfőn adott utasítást a Csecsenföld és a szövetségi központ hatalommegosztását kidolgozó munkacsoport felállítására. A köztársaságban az új alkotmány elfogadása után feltehetően decemberben kerül sor elnökválasztásra, majd a jövő év elején a törvényhozásra voksolnak a választók. Az ugyancsak referendummal megerősített választási törvények értelmében a fegyveres szakadárok képviselői nem indulhatnak a megméretéseken. (MTI)
Már autóban is lehet vezetékes hajszárítót, porszívót használni – kipróbáltuk

Már autóban is lehet vezetékes hajszárítót, porszívót használni – kipróbáltuk

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott