szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A redmondi szoftveróriás szolgáltatásait igénybe vevő kínai bloggerek számára előírják, mit publikálhatnak a weben, s mit nem. A Microsoft bizonyos szavak megjelenését blokkolja a világhálón.

HVG Online Fórum
Vitassa meg, melyik internetes naplók  a Golden Blog 2005 verseny legfőbb esélyesei.
A cég MSN nevű szolgáltatásának weboldalán blogot vezető kínaiak többek között olyan szavakat sem írhatnak le, mint a „szabadság”, a „demokrácia” és a „demonstráció” - számol be a BBC News. A bloggereknek emellett regisztráltatniuk kell oldalukat a kínai hatóságoknál, s egyéb szigorú ellenőrzésnek is alá kell vetniük magukat.

A Microsoft szerint csupán arról van szó, hogy a céget regionális működési területein az adott országok törvényei korlátozzák.

Szakértők szerint a redmondiak azért vezették be a cenzúrát, hogy ezzel nyerjék el a kínai kormány megbízásait. A weboldal kínai felhasználók által szabadon elérhető részein is korlátozás alá esnek bizonyos bejegyzések, például azok, amelyek olyan kifejezéseket tartalmaznak mint „emberi jogok”, illetve „Tajvan függetlensége”.

Ha valaki mégis megkísérelné leírni a tiltott szavak egyikét, vagy pornográf, illetve egyéb módon érzékeny információt próbálna meg közzé tenni, egy felugró ablakban megjelenő figyelmeztetést kap, amely szerint „az üzenet tiltott kifejezést tartalmaz, kérem, törölje ki”.

A Microsoft az MSN Spaces nevű szolgáltatást az államilag támogatott Shanghai Alliance Investment Ltd-vel közösen üzemelteti Kínában. A cég szerint a felhasználóknak bele kell egyezniük a felhasználó alapelvekbe, mielőtt igénybe vennék a szolgáltatásokat. Az alapelvek szerint a felhasználók „nem tölthetnek fel, nem tehetnek közzé és nem terjeszthetnek bármilyen olyan tartalmat, amely megsérti az adott ország törvényeit”.

„A Microsoft egy multinacionális vállalat és mint ilyen, fenn kell tartania működésének lehetőségét a világ országaiban” – nyilatkozta a Microsoft szóvivője a BBC News számára.

A megkötések az MSN China blogoldalán, a Spaces részen érvényesek, ahol számtalan felhasználó nyitotta meg online naplóját. Az összes blogtulajdonosnak június 30-ig be kell jelentenie weboldalát az állami hatóságoknál, személyazonosságának igazolása mellett

A Reporters Without Borders nevű szervezet szerint Kína egy Night Crawler nevű programot használ a tartalmak felügyeletére, s hogy csupán az államilag regisztrált blogok jelenhessenek meg a hálón. A regisztráció nélkül indított oldalakat azonnal törlik.

„A Yahoo után itt egy újabb amerikai internetes cég, amely meghajol a kínai kormány előtt és öncenzúrát vezet be” – áll az RWB közleményében. „Az etikai normák figyelmen kívül hagyása kifejezetten aggasztó ezen vállalatok részéről. A cégvezetők az ilyen együttműködésekkel támogatják a kínai cenzúrát, miközben azt állítják, hogy csupán a helyi törvényeknek tesznek eleget. ”

A Microsoft nem az egyetlen cég, amelynek tiszteletben kell tartania a kínai hatóságok rendelkezéseit, s szűrni, hogy az ország internetfelhasználói milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá. Korábban a Yahoo-t és a Google-t is érték már kritikák hasonló lépések miatt.

Emellett kiderült, hogy az MSN Spaces szolgáltatás amerikai változatában is kiszűrik bizonyos blogok neveit, bár internetes szakértők szerint ezt a szűrést igen egyszerűen meg lehet kerülni.
hvg.hu Golden Blog

A blogverseny 3. hete: nevezés és válogatás

Hétszáznál is több benevezett blogot vizsgál jelenleg a hvg.hu szerkesztősége, hogy időre összeállítsa a június közepére ígért százas listát. Tíz napja van még annak, aki jelölni szeretné magát vagy kedvencét. A héten elindult a hvg.hu Fóruma is, melyben a Golden Blog-verseny külön kategóriát kapott.

hvg.hu Golden Blog

Blogverseny: a nevezés félidejében

Közel 600 blogot neveztek díjainkra az első két héten, a legnagyobb számban – 126-an - egy olyan blogot jelöltek, amely az első héten még nem is szerepelt listánkon.

hvg.hu Golden Blog

Blogvilág: emberek és trendek a számok mögött

A világhálón jelenleg körülbelül 31,6 millió blog van – állítja tavaszi felmérése alapján az internet kutatására szakosodott Perseus Development Corporation, hozzátéve: mintegy 10 millió webnaplót az idei első negyedévben jegyeztek be. A növekedés jelenlegi ütemét alapul véve a blogok száma az év végére elérheti az 53,4 milliót. De mifélék is ezek a webnaplók?

Háló

Blogzsargon

SablonokA blogírás semmilyen informatikai szakképzettséget nem kíván, a szolgáltatók még a webnapló dizájnját is...

hvg.hu Golden Blog

A blogverseny első hete - számok, ajándékok

Közel 500 blogra több mint ezer jelölés érkezett az első héten. A Golden Blog-díj szakmai zsűrije újabb személlyel bővült, a verseny támogatói további ajándékokat ajánlottak fel a nyerteseknek.

hvg.hu Golden Blog

Blogfelmérés: több mint számokkal dobálózás

A blogokkal kapcsolatos cikkek közt böngészve, több, egymástól nagyságrendileg távol álló adatot találhatunk a blogszféra nagyságáról, dinamikus fejlődéséről. A számok mögötti folyamatokról írt a közelmúltban a Wall Street Journal elemzője.

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?